Administracions

EUDALD PICAS

ALCALDE DE GOMBRÈN (CIU)

“Aquí estem, amb 200 habitants”

L'alcalde diu que els costa fixar la població jove i ho entén perquè al poble només hi ha una fàbrica

Compten amb el projecte de dinamització turística Terra de Comtes i Abats per encarar el futur

Eudald Picas treballa a l'empresa pública Forestal Catalana i ha estat a l'Ajuntament de Gombrèn des del 1987, excepte dos anys. Aquest militant de Convergència Democràtica de Catalunya, fa quatre legislatures que és l'alcalde de Gombrèn. Durant alguns anys, ha estat conseller comarcal.

Gombrèn viu un moment difícil, com molts dels muni­ci­pis cata­lans i més si són petits. Es manté a la rat­lla dels dos-cents habi­tants, però, el fet d'estar una mica allu­nyat de l'eix piri­nenc, l'accés prin­ci­pal al Ripollès, i que només hi hagi una indústria al muni­cipi fa que cada vegada sigui més difícil man­te­nir-hi la gent jove. El pro­jecte de dina­mit­zació turística Terra de Com­tes i Abats a Mont­grony i el museu i el cas­tell de Mata­plana són les espe­ran­ces de futur per als veïns.

Lide­ren el pro­jecte de turisme
cul­tu­ral Terra de Com­tes i Abat, jun­ta­ment amb Ripoll i Sant Joan de les Aba­des­ses, i ara han obert un dels tres cen­tres d'inter­pre­tació que té aquest pro­jecte. Això és impor­tant per al futur del muni­cipi?
Sí, perquè ho pas­sem mala­ment. Tot i que no és un moment massa ale­gre per a inau­gu­ra­ci­ons, hem posat en marxa el museu interac­tiu que, en el cas de Gombrèn, tracta sobre tot allò que té a veure amb l'any zero de la nos­tra història. Aquest cen­tre és a Mont­grony. Per desgràcia, és l'única cosa que pot dina­mit­zar una mica el nos­tre poble.
Però tenen un patri­moni cul­tu­ral i monu­men­tal molt ric i relle­vant.
Sí, el cas­tell i el museu de Mata­plana. I també ens en refiem.
A què es dedi­quen els veïns?
Alguns tre­ba­llen a l'única fàbrica tèxtil que hi ha al muni­cipi i la resta, fora.
Creu que la ubi­cació del poble, al límit del Ripollès amb el Ber­guedà i a uns quants quilòmetres de Camp­devànol per una car­re­tera no massa bona, con­tri­bu­eix a aquesta situ­ació?
Crec que no massa. Ara, l'època de la indus­tri­a­lit­zació s'ha aca­bat i és difícil que els joves es que­din a viure a Gombrèn. Sigui com sigui, tenim una mica més de dos-cents habi­tants i aquí estem.
Viuen pen­dents del nou Pla Únic d'Obres i Ser­veis (PUOSC)?
Sí, però serà molt limi­tat pel que ens han dit.
Què han dema­nat incloure-hi?
Hem dema­nat ajuts per arre­glar la car­re­tera del san­tu­ari de Mont­grony. L'última actu­ació s'hi va rea­lit­zar l'any 1995 i ara està en força mal estat. També hem dema­nat ajuts per reha­bi­li­tar els ser­veis de la pis­cina, sobre­tot els ves­ti­dors.
Qui­nes actu­a­ci­ons han enlles­tit recent­ment?
Amb el PUOSC del 2010, hem arre­glat la plaça del Roser i el car­rer del Pare Coll. Hi hem reno­vat els ser­veis i, a l'octu­bre, tenim pre­vist pavi­men­tar-lo. Estem en espera que ens arribi el mate­rial per aca­bar l'obra.
Un dels pro­jec­tes més impor­tants per al futur de Gombrèn havia de ser la nova car­re­tera entre Camp­devànol i la Pobla de Lillet. Com està el tema?
Atu­rat. For­mava part d'un pro­grama euro­peu per dina­mit­zar anti­gues zones mine­res. En aquest cas, es trac­tava del Ber­guedà. L'obra hagués sig­ni­fi­cat unir amb una car­re­tera impor­tant el Ripollès i el Ber­guedà i, per tant, els eixos del Llo­bre­gat i piri­nenc.
Atu­rat, però amb pers­pec­ti­ves de reac­ti­var-se?
No. Ha que­dat en res. El pro­jecte ha estat set anys sobre la taula i, a hores d'ara, ja és invi­a­ble econòmica­ment dur-lo a terme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.