Medi ambient

El gas de la discòrdia

L'Agrupació Naturalista de Girona demana a la Generalitat que no doni permís per fer prospeccions d'hidrocarburs a la Vall d'en Bas

Alerta que els treballs poden produir danys al medi ambient i a les persones

El ‘fracking' és una tècnica molt agressiva per al medi ambient

L'Asso­ci­ació de Natu­ra­lis­tes de Girona (ANG) ha dema­nat al govern català que dene­gui els per­mi­sos d'inves­ti­gació d'hidro­car­burs sol·lici­tats per l'empresa madri­le­nya Mon­tero Energy Cor­po­ra­tion SL i ha pre­sen­tat al·lega­ci­ons als expe­di­ents ano­me­nats Darwin, per rea­lit­zar-ne a una quadrícula de 89.683 hectàrees, i Leo­nardo, per a una de 76.641 hectàrees. Afec­ten diver­sos espais de les comar­ques d'Osona, de la Segarra i de la Gar­rotxa. En aquest última comarca giro­nina, en con­cret, al muni­cipi de la Vall d'en Bas. L'ANG alerta que hi ha espais afec­tats dels Plans d'Espais d'Interès Natu­ral (PEIN) de les Ser­res de Milany, Santa Mag­da­lena, Bell­munt, Gui­lle­ries i Coll­sa­ca­bra i zones humi­des d'Osona.

Els natu­ra­lis­tes han expli­cat que, en cas de fer-se les pros­pec­ci­ons, es vul­ne­ra­rien diver­ses direc­trius euro­pees i lleis esta­tals i cata­la­nes i fins i tot han recal­cat que hi pot haver una greu incom­pa­ti­bi­li­tat d'aquesta acti­vi­tat amb la direc­tiva marc de l'aigua.

Segons els natu­ra­lis­tes giro­nins, els per­mi­sos dema­nats són per bus­car gas natu­ral amb les tècni­ques de frac­tura hidràulica, fracking, i per­fo­ració horit­zon­tal, amb una llarga història als Estats Units, a la qual apel·len per demos­trar la seva noci­vi­tat. Per això i també amb un estudi a la mà de la direcció gene­ral de Polítiques Inter­nes del Par­la­ment Euro­peu del 2011, aler­ten que són tècni­ques molt agres­si­ves amb el medi ambi­ent, amb les per­so­nes i amb les reser­ves d'aigua dolça; que són molt com­ple­xes d'apli­car, cos­to­ses i no gens ren­di­bles.

En remar­quen que cal l'ús de més de 600 pro­duc­tes químics per alli­be­rar el gas natu­ral, els quals per fui­tes o abo­ca­ments poden con­ta­mi­nar l'atmos­fera, els aqüífers i fins i tot ser absor­bits per ani­mals des­ti­nats al con­sum humà.

En cas que l'empresa sol·lici­tant man­tin­gui la seva petició, l'ANG vol que s'obri un procés d'infor­mació i par­ti­ci­pació pública res­pecte als efec­tes soci­als, econòmics, sani­ta­ris, ali­men­ta­ris, pai­satgístics i ambi­en­tals del pro­jecte. “És més que evi­dent que la recerca de petroli i gas suposa una fugida enda­vant i una acti­vi­tat mera­ment espe­cu­la­tiva que, a fi de comp­tes, no fa sinó con­tri­buir a un model de desen­vo­lu­pa­ment agònic vin­cu­lat als com­bus­ti­bles fòssils”, con­clou l'enti­tat.

L'alcalde de la Vall d'en Bas, Miquel Calm, va afir­mar ahir que cap res­pon­sa­ble de la petro­li­era se li ha adreçat per infor­mar-lo del permís que han dema­nat a la direcció gene­ral d'Ener­gia, Mines i Segu­re­tat i de les inten­ci­ons que duen. Calm, a més, va mati­sar que l'àrea afec­tada de la Vall d'en Bas és molt resi­dual. Segons ell, es tracta només de fer qua­drar l'àrea sobre el mapa. “Dubto que, en cas de dur-se a terme l'explo­tació, afecti el nos­tre muni­cipi”, va indi­car. Això no obs­tant, l'alcalde va dir que s'ha posat en con­tacte amb tècnics i res­pon­sa­bles del Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent per reco­llir infor­mació sobre les pros­pec­ci­ons per hidro­car­burs, sobre la legis­lació vigent i sobre la con­cessió de per­mi­sos. “Vull estar pre­pa­rat, per quan vin­gui l'empresa a trac­tar el tema”, va sen­ten­ciar Calm.

A les comar­ques giro­ni­nes, hi ha hagut des del pri­mer terç del segle pas­sat empre­ses que han dut a terme pros­pec­ci­ons per tro­bar petroli o gas o que han dema­nat per­mi­sos per fer-ho. En mol­tes d'aques­tes oca­si­ons, tot i que se'ls ha con­ce­dit, no han arri­bat mai a uti­lit­zar-los.

Per una banda, després d'obte­nir aquests per­mi­sos, han de nego­ciar amb els pro­pi­e­ta­ris dels ter­renys i també amb els ajun­ta­ments d'on es tro­ben per tenir permís d'obres. Per l'altra banda, no sem­pre és fàcil deter­mi­nar on es tro­ben les bos­ses d'hidro­car­burs, o bé la geo­lo­gia fa difícil tre­ba­llar el subsòl.

Sigui com sigui, les comar­ques giro­ni­nes tor­nen a ser punt d'interès per a les empre­ses proveïdores de gas.

LES XIFRES

Sempre que el medi ambient estigui garantit, sigui benvingut tot el que fa bullir l'olla
Jordi Munell
alcalde de ripoll

LES FRASES

M'estic informant bé, perquè quan vinguin els de la petroliera, conegui bé l'activitat i la llei
Miquel Calm
alcalde de la vall d'en bas
18,1
milions.
És la quantitat total que ha d'invertir qualsevol empresa durant els sis anys que dura el permís
5,8
milions.
És la fiança que ha d'ingressar l'empresa que vol fer prospeccions i activitat extractiva

Permisos per a Ripoll i Riudaura

J.C

La direcció general d'Energia, Mines i Seguretat de la Generalitat ha donat recentment permisos a una petroliera anglesa per fer prospeccions de gas natural a Riudaura i Ripoll i a Osona. En el cas de Ripoll, també s'han concedit per buscar petroli i no només en aquest municipi sinó també als de la rodalia: Vallfogona de Ripollès, Ogassa i Campdevànol. Es tracta de Tereo Oils Limited. Això no obstant, i si decideix fer-les després dels estudis pertinents i sempre que tingui permís dels propietaris dels terrenys i dels ajuntaments afectats, no les podrà dur a terme fins a l'any 2016.

La legislació estableix que, primer, haurà de redactar un pla de treball i obrir un període d'uns tres mesos en què haurà de fer estudis geològics per determinar si hi ha el gas que busca, on es troba i les característiques del subsòl. A part, haurà de dipositar una fiança de 5,8 milions d'euros per garantir les tasques de restauració dels terrenys afectats. Durant els tres primers anys del permís, a més, haurà de destinar 6,3 milions més a tots aquests treballs i fins a la hipotètica explotació, 11,8 milions més.

Cal tenir en compte que la legislació és molt exigent quant als accessos al punt de les prospeccions. La maquinària pesant ha de passar per camins ja existents i, si no és possible, cal fer un projecte i obtenir les pertinents autoritzacions per obrir una pista alternativa i provisional.

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha dit que la inversió que comportarien les prospeccions i l'activitat extractiva seria benvinguda, sempre que hi hagués una garantia ambiental. L'alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana, ha afirmat que, si Tereo Oils demana els permisos municipals per fer les prospeccions, serà molt exigent perquè no s'utilitzi la fracturació hidràulica per extreure el gas i que hi hagi el màxim de garanties per no malmetre els aqüífers. A més, ha recordat que les prospeccions afecten el PEIN.

A les comarques gironines, ja és quasi una tradició

Els intents d'extreure petroli i gas a les comarques gironines han estat diversos des de fa molts anys. La majoria dels intents han tingut com a objectiu la zona pirinenca i la prepirinenca. Als anys 80 del segle passat, també ho va ser la franja litoral de la Costa Brava. El 1930 es va buscar petroli a Oix, on es va tornar el 1988. El 1964, la Societat d'Explotació de Petroli Espanyola ho va provar a Riudaura i només va trobar gas en petites quantitats. L'any 1971, les prospeccions es van fer a Sant Privat d'en Bas, a l'anomenada carretera dels Pins. Els anys 1967 i 1981, el petroli es va buscar a la zona de Serra Cavallera d'Ogassa. Cap als anys vuitanta també, les prospeccions es van dur a terme a Vallfogona de Ripollès. Mai, però, no se'n va trobar en quantitats suficients per justificar una inversió per fer les extraccions pertinents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.