oficina antifrau
L'Oficina Antifrau reobre l'expedient de la piscina de Pineda, que havia caducat
L'Ajuntament li va reclamar que investigués irregularitats en la construcció de l'equipament
Va trobar 242.000 euros d'obra cobrada però no executada
L'Oficina Antifrau ha tornat a reobrir, i ara d'ofici, la investigació per presumptes irregularitats en la construcció de la piscina de Can Xaubet de Pineda. Ho ha fet a petició del mateix govern local, del PSC i PDECat, que fa mesos es va interessar pel procés que havia denunciat l'estiu del 2013 i del qual, segons fonts del consistori, no havia tornat a tenir notícia. El regidor d'Urbanisme, Jordi Masnou (PSC), en resposta a una pregunta feta per ERC en el darrer ple municipal, va informar que el consistori havia preguntat per carta aquest estiu passat a Antifrau en quin estat estava l'expedient. La resposta de l'Oficina Antifrau va ser que s'havia exhaurit el període habitual del procés i que es tornava a obrir un expedient amb la voluntat “de resoldre'l amb rapidesa”. El regidor va constatar que l'Ajuntament posarà una atenció especial a evitar més retard del necessari per resoldre el cas. “Demanen celeritat i deixem un marge de sis mesos per rebre informació respecte a aquesta qüestió”, va precisar el responsable d'Urbanisme.
Els fets que havia d'investigar l'Oficina Antifrau es remunten a finals de l'any 2012, quan l'administració local va detectar problemes amb la llavors adjudicatària del servei, Gestió Esportiva Pineda SL. En concret, va encarregar un estudi a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) sobre si hi havia hagut irregularitats en les obres de les instal·lacions, que van anar a càrrec de la mateixa adjudicatària i que aquesta va subrogar a una altra empresa. Gestió Esportiva Pineda SL va aconseguir la gestió del complex esportiu després que la primera adjudicatària de l'equipament deixés les obres a mig fer i va obtenir el servei per 30 anys. L'estudi va concloure que hi havia una desviació de 242.000 euros per obres certificades i pagades per l'Ajuntament que mai no es van executar.
Segrest del servei
L'Ajuntament de Pineda va traslladar el cas de les irregularitats a Antifrau i poc després l'empresa va presentar concurs de creditors. Davant d'aquesta situació, l'octubre del 2013 el consistori va “segrestar” la gestió directa de l'equipament per redreçar els números i, finalment, va cedir-la a una nova empresa de forma temporal mentre es traslladava als tribunals la resolució del contracte amb Gestió Esportiva Pineda SL.
LA FRASE
LA XIFRA
Un plec que inclourà els 2,1 milions
El març d'aquest any, el Jurat d'Expropiació de Catalunya va valorar en 2,1 milions la compensació que l'Ajuntament de Pineda havia de donar a l'antiga gestora de la piscina municipal. Aquesta quantitat, segons l'ens judicial, equilibrava les inversions fetes per la firma en l'equipament i que no va poder recuperar perquè el consistori li va retirar el servei abans que es complís el termini del contracte. L'Ajuntament haurà d'incloure en el nou plec de condicions d'adjudicació de la piscina aquesta quantitat perquè sigui la nova gestora la que assumeixi els diners i no els hagin de pagar directament les arques municipals.