municipal
patrimoni arquitectònic
Cornellà del Terri pagarà Cal Metge amb la venda d’uns terrenys del polígon
El ple municipal va aprovar ahir l’inici de l’expedient previ a l’adquisició de la casa senyorial de la plaça del Maig, que es condicionarà com a espai polivalent
La despesa per l’adquisició de Cal Metge per part de l’Ajuntament de Cornellà del Terri es compensarà amb la venda d’uns terrenys de propietat municipal situats al polígon industrial de Pont Xatmar. L’objectiu –va explicar ahir l’alcalde, Salvador Coll– és treure a subhasta la finca amb un preu de 400.000 euros.
Primer pas
El ple municipal va iniciar ahir el llarg procés d’adquisició de la casa, amb l’aprovació –per unanimitat– de l’expedient corresponent. Un cop la Generalitat hi hagi donat el vistiplau, es podrà tancar l’operació. La intenció del consistori és completar aquests tràmits aquest any mateix, i en els pròxims exercicis destinar recursos a la redacció del projecte de reforma de l’edifici i a la seva execució. “Està força ben conservat, però caldrà reforçar algunes estructures, posar-hi ascensor, segurament renovar la coberta...”, va indicar l’alcalde.
Els nous usos
En principi, l’Ajuntament vol destinar una part de Cal Metge a seu del Casal d’Avis, que ara ocupa uns locals de lloguer. Una altra part de l’edifici –que consta de planta baixa i dos pisos– seria polivalent i la farien servir les diverses entitats i associacions del poble. El jardí que conté la finca s’obrirà al públic i es connectarà amb la plaça del Maig (on hi ha l’entrada principal de la casa) per així completar una zona de vianants. A nivell de carrer s’hi condicionarà un bar, amb taules a fora. Aquesta és tan sols una idea general, que s’anirà afinant en la redacció del corresponent projecte.
LA XIFRA
LA DATA
Hospital en la reculada republicana
El nom de la casa, construïda a mitjans del segle XIX, es deu al fet que durant un temps hi va viure un metge. D’altra banda, l’edifici ha quedat inclòs en la història local en haver-se condicionat com a hospital per a les tropes republicanes en retirada, a final del 1938 i principi del 1939. Cal Metge no és una construcció espectacular, però té prou interès per formar part de l’inventari arquitectònic de la Generalitat.