La Iaeden alerta d’un nou ‘nyap’ urbanístic a la costa, en aquest cas a Llançà
El projecte d’urbanització Roses-2 planteja edificar unes 40 cases arran de mar
Segons SOS Costa Brava, és un exemple més d’un model caduc i obsolet
Una quarantena de cases suplementàries podrien aixecar-se aviat a Llançà, en una zona forestal travessada pel rec d’en Feliu i encaixonada entre el Parc Natural del Cap de Creus, a primera línia de mar i a tocar del terme municipal del Port de la Selva, si el projecte de la urbanització Roses-2 tira endavant. La plataforma SOS Costa Brava –que agrupa entitats mediambientalistes de la demarcació– està decidida a impedir-ho i ho qualifica com una de les aberracions urbanístiques més importants vigents a la costa de l’Alt Empordà. Marta Ball-llosera, portaveu de la Iaeden, entitat que liderarà la batalla, anuncia que presentaran al·legacions en les últimes fases de tramitació pendents a l’Ajuntament de Llançà. Un dels principals arguments dels ecologistes és que la zona afectada és en un terreny forestal i en cap cas es pot considerar sòl urbà, com pretén el grup promotor, perquè no hi ha ni carrers ni serveis (a banda dels de les quatre o cinc cases ja existents). Per la plataforma, es tracta d’una actuació més que pretén ser legalitzada sota la falsa figura urbanística, el sòl urbà.
Entre mar i parc natural
Altres arguments són que la llei d’urbanisme no permet construir en pendents superiors al 20% (és el cas de bona part de la zona), la presència d’un rec i la problemàtica de la inundabilitat, i l’afectació negativa per al Parc Natural del Cap de Creus, a tocar de l’àmbit d’actuació.
Per la plataforma SOS Costa Brava aquest és un dels set casos detectats a la costa gironina (a Lloret de Mar, Llançà, Pals, Begur, Tossa de Mar, Palamós i Palafrugell) en què, emparant-se en un planejament inicial de fa més de 30 anys, pretenen perpetuar un “model caduc, obsolet i 100% insostenible”.