Reus assajarà un nou concepte d'àrea verda a l'ARE per contribuir a integrar la ciutat amb el camp

També es posarà límit al terme municipal en un dels sectors més estratègics

L'Ajuntament de Reus vol donar exemple pel que fa a sostenibilitat i ho ha demostrat planificant una gran anella verda entre la futura àrea residencial estratègica (ARE) i el límit de terme. Es tracta del que el regidor d'Urbanisme, Jordi Bergadà, anomena «espais de transició». El treball conjunt entre la Generalitat i el consistori per desenvolupar l'ARE ha contribuït a trobar una solució innovadora en el sector pel que fa a espais verds. No es té constància que un projecte d'aquestes dimensions s'hagi dut a terme en cap altre ciutat catalana, ni tampoc europea, i per això, el regidor sap que té un gran projecte entre mans. Es tracta d'habilitar una gran anella verda on la ciutadania pugui mantenir nets els boscos, zones d'arbres fruiters i horts urbans, perquè la ciutat ja no podrà créixer més en aquesta direcció. Així, el consistori també s'assegura que cap altre municipi s'uneixi a la ciutat, com per exemple podria passar amb Castellvell del Camp si es continués expandint. Les zones seran de titularitat municipal però l'Ajuntament vol que siguin els reusencs els que se n'ocupin. Encara no s'ha estudiat del tot com s'executarà el projecte, però Bergadà va parlar de la idea de donar en concessió els terrenys perquè no sigui la brigada municipal de jardineria la que es carregui la feina. Aquests espais lliures, afegint-hi les altres zones verdes i els parcs que s'han planificat, suposaran un total del 45% de la superfície de l'ARE.

Es farà créixer, doncs, un mur verd en un sector que el consistori reconeix com el més estratègic de la ciutat i que comprèn una extensió de terreny de 105 hectàrees, en la qual es preveuen 5.700 nous habitatges. El passeig Nord serà l'element a través del qual s'organitzarà tota la urbanització del sector.

Bergadà vol donar una autèntica lliçó d'urbanisme, i recordava que en l'època medieval, la transició del camp als nuclis poblats es feia mitjançant la construcció de muralles. La dispersió de l'activitat econòmica va provocar que es difuminés aquesta divisió, i ara, es vol conjuminar camp i ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.