El debat sobre el pla territorial del Penedès, a punt
Territori vol obrir les sessions a la ciutadania el primer trimestre del 2020
Es manté la moratòria a Castellet
El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat tramitarà l’avanç del pla territorial del Penedès a finals d’any. Així ho assegura el secretari de Territori i Hàbitat Urbà, Agustí Serra. Segons ell, dins el primer trimestre del 2020 s’obrirà el debat públic sobre aquest document, que haurà de definir les línies de creixement futur del Penedès.
En un moment en què a l’Alt Penedès hi ha una preocupació creixent sobre la planificació urbanística extensiva que es va fer des dels planejaments municipals, la Generalitat defensa els avantatges d’un pla territorial anomenat “de segona generació”. Segons Agustí Serra, l’objectiu és donar sentit com a unitat a un territori que al seu moment es va planificar des dels plans territorials de l’àrea metropolitana de Barcelona (el Garraf i l’Alt Penedès), des de la Catalunya Central (l’Anoia) i des del Camp de Tarragona (el Baix Penedès).
El fet que en els últims deu anys hi hagi hagut canvis econòmics i socials importants fa veure que les previsions fetes en aquests plans anteriors han quedat obsoletes i que hi ha determinats aspectes que necessiten ser superats.
Per això, l’any 2014, quan el Parlament va instar la Generalitat a impulsar la vuitena vegueria del Penedès, es va iniciar el procés per a la redacció d’aquest nou pla territorial del Penedès. Es va nomenar un grup de treball amb representants de les quatre comarques i s’han fet 22 sessions de treball al territori, de les quals s’ha donat compte als consells comarcals.
Plataformes ciutadanes
Amb la redacció del pla territorial s’han despertat els fantasmes dels models territorials del passat. El polígon industrial Logis Penedès, que amb la crisi econòmica havia quedat en l’oblit, va tornar a aflorar com alguna cosa més que una amenaça. I ha ressorgit la preocupació ciutadana pel Quart Cinturó, l’ampliació de la C-15 i el polígon de Sant Marçal-Cal Vies, projectat a Castellet i la Gornal des de fa prop de vint anys.
Agustí Serra manté que la intenció de la Generalitat és mantenir la moratòria en el cas de Sant Marçal-Cal Vies fins que s’acabi la redacció del pla territorial, però “aquestes moratòries no es poden fer extensives a tot el territori perquè ho paralitzen tot”. En aquest cas, ha sorgit una plataforma, SOS Penedès, que reclama nous models de gestió del territori i proposa l’alternativa d’instaurar una regió agroalimentària al Penedès.
De moment, els municipis hi podran dir la seva en el procés participatiu que s’obrirà el 2020 per definir el nou Penedès.