Urbanisme

Figueres té uns 80 edificis amb estructures deficients

Se cerquen taulats enfonsats, construccions objectes del vandalisme i despreniments a les façanes i s’avisa els propietaris per reparar-ho

La seguretat fa prioritzar les reformes dels solars malmesos

L’Ajuntament de Figueres ha detectat deficiències estructurals en uns vuitanta edificis de propietat privada de la ciutat que van des de taulats esfondrats i construccions objectes del vandalisme fins a despreniments als arrebossats de les façanes. La cerca és una tasca habitual de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament, tot i que en els últims anys la posada al dia no s’ha acabat d’assolir. La feina de control consisteix a fer inventari dels edificis on es detecten deficiències, avisar els propietaris i, en cas que aquests no atenguin els requeriments, actuar subsidiàriament, per posteriorment cobrar-ho al propietari

L’arquitecte municipal de Figueres, Joan Falgueras, recorda que dins de concepte de ciutat continua, aquesta és una tasca quotidiana que a Figueres havia quedat endarrerida i que “des de fa uns anys s’està atrapant la feina”. Explica que, quan la ciutat va poder cobrir la plaça d’arquitectura tècnica de disciplina urbanística que havia quedat vacant fa uns anys, es va recuperar la tasca de control de la degradació dels edificis i que ara es comencen a veure els resultats. “A Figueres –afirma– en dos anys es veurà que s’està atrapant la feina.” “Es generen llistes i s’estableixen prioritats, de manera que passa a davant el requeriment per l’edifici amb una degradació que pot causar risc per a les persones”, descriu. “Als anys noranta –indica Falgueras–, les ciutats atrapaven la feina i, a còpia de campanyes potents d’imatge, es posaven les ciutats al dia. Per diferents circumstàncies, entre les quals hi ha la bombolla immobiliària, s’han quedat endarrerides.” Actualment, l’àrea d’Urbanisme treballa amb un dossier continu que és el que ha fet aflorar la vuitantena d’edificis malmesos.

El vicealcalde, Pere Casellas, afirma que, en aquest mandat, aquesta ha passat de ser una tasca rutinària a un objectiu polític. Assegura Casellas que els propietaris reaccionen molt positivament en la majoria dels casos. Un dels grans inconvenients són aquelles propietats que han acabat a mans de la Sareb, com a producte d’embargament. “En aquests casos –admet l’arquitecte Falgueras– ens podem trobar amb dificultats més grans.”

Figuren a la llista d’edificis amb deficiències que requereixen actuació multitud de casuístiques. En la propietat del carrer Sant Antoni, 4 (carrer Nou, 25), per exemple, hi ha notables deficiències a la façana i el baixant. Més recentment, en aquesta propietat el portal ha estat objecte del vandalisme i l’Ajuntament ho ha comunicat al propietari. Es dona la circumstància que la finca contigua (Sant Antoni, 2 / Nou, 23) havia estat inclosa també en la llista d’edificis amb deficiències, en aquest cas el problema era a les façanes i als balcons, i la problemàtica ja es va resoldre.

Al mateix carrer es dona un cas més complicat. En el número 45 es detecta una finca amb deficiències estructurals i dels teulats, que s’ha ocupat il·legalment i que va sortir perjudicada per un incendi. Es necessita que s’estintolin sostres i es restitueixin impermeabilitzacions pel risc d’esfondrament. L’Ajuntament, de moment, no troba la manera de notificar-ho a l’interessat.

LA FRASE

Als anys noranta, es posaven al dia amb campanyes potents. A Figueres, en dos anys, es notarà la feina
Joan Falgueras
ARQUITECTE MUNICIPAL DE FIGUERES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia