Habitatges nous amb perspectiva de gènere
Els racons i angles cecs hauran de desaparèixer dels espais comuns dels edificis
També es fomentarà la integració d’espais a la unitat familiar
Els canvis que impulsa la moció aprovada en l’últim ple inclouen també la introducció de la perspectiva de gènere en la normativa municipal d’edificabilitat. En concret, i entre altres coses, haurà d’establir l’aposta per un disseny d’edificis que evitin els racons i els angles cecs als portals i a les zones comunes. A més, i ja a l’interior dels habitatges, recomanarà la integració al màxim dels espais de zona d’estada, cuina i menjador, perquè les tasques de la llar siguin visibles i compartides pel conjunt de la unitat familiar.
La coordinadora de l’àrea d’Atenció a la Comunitat, Anna Casamitjana, ha lloat que l’Ajuntament d’Olot vulgui introduir la perspectiva de gènere en la normativa d’edificabilitat. En aquest sentit ha remarcat la importància d’introduir una mirada inclusiva en l’urbanisme i en l’edificabilitat, que plantegin espais de trobada i que responguin al que la gent necessita. “L’urbanisme no és neutre, el disseny d’espais reprodueix els rols masclistes i patriarcals de la societat”, ha indicat. Cal, doncs, segons ella, incorporar la diversitat de les persones a l’arquitectura i a l’urbanisme, fer que els espais siguin espais de vida, per a les persones, espais on passin coses i tinguin en compte les necessitats de les persones que els utilitzen.
A més, ha afirmat que cal evitar que la intervenció a l’espai públic i privat quedi entretallada. “Moltes vegades, quan es parla d’arquitectura de gènere o d’urbanisme feminista, hi ha la idea que només cal vetllar per la seguretat de les dones, i això és un punt important, però no únic”, sentencia. I hi conclou: “Si ens quedem amb posar més llum i més miralls als espais comuns dels edificis, això és molt pobre.”