Urbanisme

URBANISME

Investiguen una dotzena d'ajuntaments gironins

La fiscalia els ha obert procediment per sospita de corrupció urbanística

Alcaldes o regidors poden anar a judici per tràfic d'influències a l'hora de concedir llicències o de requalificar terrenys

Una dotzena d'ajuntaments de les comarques gironines estan en el punt de mira de la justícia per corrupció urbanística. La fiscalia ha ordenat obrir investigacions per esclarir si aquests ajuntaments han comès delictes i, si fos així, hauran de respondre penalment davant d'un jutge. Segons ha explicat el fiscal especialitzat en Medi Ambient i Urbanisme a Girona, Enrique Barata, entre el 2009 i fins aquest moment actual la fiscalia ha trobat indicis de corrupció urbanística en una dotzena d'ajuntaments de la demarcació, encara que només n'ha transcendit el nom de cinc, per als quals ja s'ha iniciat el procés. Barata ha explicat que, per no perjudicar la investigació, la resta no es poden citar. A més, comenta que algunes denúncies poden no tenir fonament, ja que només pretenen perjudicar alguna formació política concreta, aprofitant la proximitat de les eleccions.

Cinc, en procés obert

Un dels ajuntaments investigats és el de Massanes. La fiscalia ha obert una investigació per comprovar si l'alcalde i els dos tinents d'alcalde han comès un delicte de prevaricació a l'hora d'atorgar llicències municipals a una planta d'asfaltatge i a una de biomassa del polígon de Can Thos, situat al peu de la carretera GI-555.

També hi ha el cas de Castellfollit de la Roca. L'alcalde i la secretària municipal ja han prestat declaració davant del jutge per, suposadament, haver falsificat documents urbanístics per tal d'aconseguir una subvenció.

Un altre dels casos que ha anat a judici és el de l'exalcalde de Roses, Carles Pàramo, que també ha de respondre davant de la justícia per haver retirat multes de trànsit de manera arbitrària a alguns veïns de la població quan era al capdavant de l'Ajuntament. Pàramo ja va declarar per aquesta qüestió el mes de juny. També a l'Alt Empordà hi ha l'alcalde de Palau-saverdera, investigat per l'afer de l'edifici Sun Village, que ha de ser enderrocat, segons una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Un altre dels consistoris investigats és el d'Aiguaviva, després que un informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya determinés que l'anterior equip de govern hauria manat pagaments sense justificar al fons de l'Ajuntament per valor de més de 46.000 euros.

La majoria, denúncies

La majoria dels casos han arribat a les mans de la fiscalia a través de denúncies. El fiscal Enrique Barata ha detallat que hi ha molta varietat de pràctiques fraudulentes en els casos de corrupció municipal. Les més habituals són que l'alcalde o els regidors afavoreixin determinades persones o empreses a l'hora d'atorgar llicències urbanístiques, que hi hagi tràfic d'influències en contractes d'obres o subministraments o que requalifiquin determinats terrenys que pertanyen a persones vinculades, per parentiu o per amistat, amb membres de l'equip de govern.

Per això s'ha ordenat obrir investigacions que han de determinar si realment s'ha comès algun delicte. En cas que així sigui, els alcaldes o regidors hauran de respondre davant d'un jutge per delictes de prevaricació, que comporten penes de presó i d'inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.