Urbanisme

mobilitat

La Generalitat recull 123 al·legacions contra la ronda

La coordinadora d'entitats Preservem el Maresme destaca que hi ha milers de persones darrere d'aquestes queixes

El nou govern de la Generalitat promet diàleg, però encara no ha definit cap calendari d'actuació

Els nous responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya tenen sobre la taula un plec amb 123 al·legacions a l'estudi informatiu de la ronda del Baix Maresme.

D'aquest grup, una desena va ser presentada pels ajuntaments afectats. Alguns, com ara els d'Alella, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt o Cabrera de Mar, van demanar la retirada del projecte, mentre que altres, com ara el Masnou, Premià de Mar, Teià o Vilassar de Mar, van demanar modificacions en el recorregut. Pel que fa a entitats i particulars, el grup més nombrós d'al·legacions va a càrrec de la coordinadora Preservem el Maresme, que en va presentar 29 de cop. Aquesta plataforma es va constituir el juny passat per unir esforços contra la construcció de la nova carretera –ronda del Maresme i ronda de Mataró– i aplega actualment 72 entitats de la comarca. El seu portaveu, Lluís Mas, apunta que “no és tan important el nombre d'al·legacions presentades com el nombre de persones que hi ha al darrere”.

En aquest sentit, cal recordar que a Premià de Dalt, 401 veïns van signar la mateixa al·legació en què s'instava la Generalitat a aixecar el peatge de la C-32 i no construir els laterals.

Un altre gruix de les queixes, una quinzena, prové del Mercat de la Flor, un dels grans centres de mercaderies de la comarca, que considera que la nova ronda els deixa molt mal comunicats. Per aquest motiu, els responsables del mercat van demanar, entre altres coses, que s'adeqüi el torrent de les Tartanes. “Si no es fan accessos dignes, el volum de tràilers haurà de passar per Vilassar de Mar i Premià de Mar”, va dir al seu dia el president del mercat, Josep Vizcarro.

Agrupacions polítiques municipals, entitats en defensa del territori i pagesos –el projecte afecta 18 hectàrees de sòl agrícola– són altres dels col·lectius que s'oposen d'una manera o una altra a la ronda. Una oposició que va quedar ben palesa en la manifestació del dia 21 de novembre passat als carrers de Mataró, a la qual van acudir unes dues mil persones.

Temps prudencial

Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat asseguren que actualment els tècnics estan llegint les al·legacions. Un cop el nou executiu s'hagi posat al dia, iniciaran “un procés de diàleg amb el territori”, destaca el govern. Tot i això, encara no s'ha definit cap calendari d'actuacions, i tampoc no se sap amb quins agents del territori es preveuen reunir els representants del govern.

El president del Consell Comarcal del Maresme, Josep Jo (PSC), explicava aquesta setmana que “encara cal deixar que el nou govern s'estabilitzi” per poder afrontar un dels assumptes més importants que actualment figuren en l'agenda del Maresme.

LA DATA

4.12.2010
és el dia
que va acabar el període de presentació d'al·legacions a la ronda del Baix Maresme.

LA FRASE

El més important és el nombre de persones que hi ha darrere de les al·legacions
Lluís Mas
portaveu de preservem el maresme


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.