URBANISME
Palafrugell refà el POUM per créixer sols 10.000 habitants
Urbanisme valora que el municipi aposti per “un creixement sostingut” i la construcció de 4.200 habitatges d'aquí al 2033
L'òrgan posa punt final a la tramitació del nou planejament de Calonge
La comissió d'Urbanisme ha donat el vistiplau a la reelaboració del pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Palafrugell, després que el 2011 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tombés l'anterior text, aprovat el 2005. El nou POUM preveu que Palafrugell creixi només 10.000 habitants i que es construeixin 4.200 habitatges. D'aquesta manera, l'any 2033 Palafrugell, que ara té 23.000 habitants, en tindria 33.000 i no 39.000, que era el que preveia el text anul·lat pel TSJC.
El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, avala els canvis proposats per l'equip de govern palafrugellenc (CiU-PSC) i el fet que aposti per “un creixement sostingut”, va assenyalar ahir a Girona. Tot i que l'Ajuntament de Palafrugell va presentar recurs a la decisió del TSJC, l'alcalde, Juli Fernández (PSC), explica que han ajustat el model de creixement “a la nova realitat”. En l'actual POUM, Palafrugell preveu edificis unifamiliars en lloc de plurifamiliars –precisa Fernández– i que hi hagi aparcaments públics a Tamariu, Llafranc i Calella.
D'altra banda, Urbanisme també va tancar ahir la tramitació del nou POUM de Calonge, que es va iniciar a finals de 2008 amb l'objectiu de racionalitzar la ràpida expansió urbanística del municipi. L'alcalde, Jordi Soler, celebrava el final del procés, que permetrà relligar els diferents nuclis i garantir les dotacions de sòl hoteler i industrial, zones verdes i equipaments públics, però sense depassar els 15.000 habitants el 2021.
Segons el Departament de Territori, el nou POUM calongí “té en consideració tot un seguit de recursos i sentències relacionades amb l'urbanisme a Calonge” i “explicita l'ordenació desitjada d'acord amb els nous règims jurídics”. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Martí Fonalleras, apuntava que s'ha intentat resoldre, a més de la problemàtica general, les dels sectors afectats per quatre sentències adverses en la línia dels recursos judicials presentats pel consistori. Malgrat això, l'alcalde insistia que “no s'han fet vestits a mida” i que les sentències són herència dels mandats de Josep Roselló.
LA FRASE
Aval ambiental a la planta de Sant Jaume
Urbanisme va aprovar ahir el tràmit d'avaluació ambiental de la planta de triatge que el Consell Comarcal de la Garrotxa vol fer a Sant Jaume de Llierca. La ubicació del centre de gestió de residus ha causat tensions. A més, al polígon de Can Coma s'hi ha fet un canvi en el pla parcial perquè l'empresa d'envasat Tavil ocupi una parcel·la de 57.000 metres quadrats. Tavil és ara a Sant Joan les Fonts.