Urbanisme

El polígon de Santa Pau, encallat pel conflicte sobre la potència elèctrica

Endesa i l'Ajuntament negocien el conveni que permetrà acabar-lo al febrer

Està pagat amb terrenys

El nou polígon d'activitats econòmiques del costat de la zona esportiva de Santa Pau no podrà entrar en servei fins a final del proper febrer –cinc mesos després del que s'havia previst inicialment– per discrepàncies entre Endesa i l'Ajuntament quant a la potència del subministrament elèctric que cal. L'Ajuntament defensa que els cal potència per assegurar un subministrament de qualitat a unes sis empreses, que són les que podrien arribar a omplir la meitat d'aquesta àrea d'activitats econòmiques en una primera fase.

L'alcalde, Josep Companys, ha explicat que els estudis que han encarregat demostren que n'hi ha prou amb la meitat de la potència que per normativa interna d'Endesa els diuen que cal, atenent al fet que, a hores d'ara, els propietaris dels terrenys negocien amb cinc empreses que volen establir-se al municipi. A part, Companys destaca que no són activitats que necessitin molta energia elèctrica per al seu funcionament. Endesa, en canvi, vol muntar la infraestructura elèctrica per a l'ocupació del total de les dotze parcel·les del polígon.

El projecte d'Endesa preveu la instal·lació d'un seccionador a Batet de la Serra, un transformador al polígon i l'eliminació d'una part d'una línia de mitjana tensió de la zona.

Ara, però, totes dues parts han acostat posicions i Endesa estaria disposada a acceptar els plantejaments de l'Ajuntament. Si hi acaba havent acord, tot plegat es reflectirà en un conveni que preveu que l'Ajuntament de Santa Pau assumirà l'ampliació de la potència, si cal, quan es desenvolupi una segona fase de construcció de naus. “Llavors buscarem les fórmules per fer-hi front”, ha indicat l'alcalde.

A més, hi ha afegit que així s'estalvien 50.000 euros que poden aplicar a enllestir les obres d'urbanització d'aquest sector del municipi amb l'aparcament de la zona esportiva, i els acabaments de la part que toca a muntanya de l'avinguda que hi dóna accés que és també la del polígon.

Avançats a la legislació

Aquest polígon d'activitats econòmiques és el primer de les comarques gironines que un Ajuntament ha pogut pagar amb espècies, és a dir, que ha pogut pagar la part de la urbanització que li pertoca amb la venda de parcel·les. El cost ha estat de 590.100 euros, els propietaris dels terrenys n'han aportat la meitat, i l'Ajuntament, l'altra. Perquè això hagi estat possible, va haver de guanyar un litigi amb la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Girona i, per això, i gràcies a la modificació de la llei òmnibus generada pel cas ha pogut fer aquest pagament en espècies. El cas de Santa Pau, doncs, ha servit per institucionalitzar aquest sistema de retribució introduint-lo a les lleis d'urbanisme i òmnibus. L'empresa constructora del nou polígon d'activitats econòmiques és Epsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.