Urbanisme

Urbanisme

La recuperació del comerç de proximitat

Sant Cugat s'apunta als mercats gastronòmics

El mercat de Pere San, al casc antic, està immers en unes obres de modernització que finalitzaran al desembre

L'Ajuntament confia que es converteixi en el motor que dinamitzi el centre en combinar la venda directa de producte fresc i la degustació

L'edificimodernista, inaugurat l'any 1911, forma part del patrimoni de la ciutat

Oferir un lloc de trobada on, a més de comprar producte fresc, es pugui menjar i passar una bona estona. Aquesta és la filosofia del nou mercat de Pere San de Sant Cugat del Vallès que, segons el consistori, serà una realitat al desembre, a la campanya de Nadal. Ara, l'edifici modernista situat en ple casc antic de la ciutat està en obres; uns treballs que van començar a la tardor amb algunes actuacions menors però que ara inicien la recta final amb el gros de la renovació. “Volem que el mercat de Pere San sigui el motor de dinamització de la zona”, diu el fins aquest juny regidor de Comerç, Josep Romero, que hi afegeix: “La idea és seguir el model de mercats com el de San Miguel, al centre de Madrid. Un espai obert que suma compra i degustació.” Sant Cugat s'apunta, així, al model de mercats que, com la Boqueria de Barcelona, combinen les dues opcions.

Una diferència; el turisme. El nou Pere San està pensat pels veïns de la zona, de tota la ciutat i d'altres municipis de la comarca. “Ens consta que ve gent de l'entorn a passejar per la zona del monestir”, diu Romero. Tampoc tindrà restaurants. Seran els mateixos paradistes els que podran oferir el servei de degustació. En la vintena de parades que hi haurà hi conviuran negocis que només apostaran per la venda de producte amb els que, a més, hi afegiran l'elaboració de menjar. Està previst que a l'espai central se situïn les botigues i al seu voltant les cadires i taules. El projecte de remodelació inclou l'obertura de totes les façanes de l'edifici per col·locar grans finestrals que donaran més llum a l'interior. A les instal·lacions municipals, però, que gestiona la societat Gourmet, hi tindran cabuda els antics paradistes amb els quals s'ha treballat en el projecte. “El que teníem clar és que calia revitalitzar el mercat. Amb els anys, alguns negocis havien tancat i en d'altres no s'esperava renovació generacional”, comenta Romero. La modernització de les instal·lacions suposarà una inversió per part dels gestors d'entre 2,5 i 3 milions d'euros.

El nou mercat ampliarà i molt l'horari. Passarà d'estar obert només al matí a fer-ho durant tot el dia: “L'horari serà de nou del matí a deu o onze de la nit”, apunta el regidor, que acaba de presentar la seva renúncia “per motius familiars” i deixa el consistori aquest juny. Romero puntualitza que“no serà un lloc de copes sinó un espai per esmorzar, fer l'aperitiu, dinar o sopar”.

L'edifici municipal es troba en un lloc estratègic del casc antic, a la plaça de Sant Pere. Inaugurat l'any 1911, havia estat un punt central del comerç a Sant Cugat. Amb la transformació del centre en una zona de vianants, des de l'estació de ferrocarrils fins al monestir, el centre d'interès comercial es va traslladar al nou eix i el mercat, que està en un lloc més elevat, va perdre pes. Amb la reforma, l'Ajuntament preveu que l'edifici modernista es converteixi en l'espai que dinamitzi el casc antic i que, per tant, beneficiï el comerç que també està instal·lat a la plaça i als carrers adjacents. “Volem reunir dos conceptes: anar de compres i fer les compres”, afegeix el regidor. El mercat no tindrà pàrquing propi. L'Ajuntament ho vol solucionar creant un aparcament de rotació a l'edifici de pisos de protecció oficial, destinats a lloguer per a la gent gran, que es faran a l'avinguda Rius i Taulet, als terrenys que ocupava una benzinera.

A Sant Cugat, a banda del mercat municipal de Pere San hi ha dos instal·lacions més que ja funcionen i una altra que s'obrirà aviat. En concret, existeixen mercats al barri de Torreblanca (inaugurat l'any 1987), al de Mira-Sol centre, que van obrir l'octubre del 2012, i està pendent el de Vollpelleres, un barri de nova creació que ja supera els 3.000 habitants. Ja tenen l'edifici i s'estan preparant les bases del concurs públic per adjudicar-ne la gestió. Segons el regidor, la intenció és crear diferents centralitats perquè tots els barris tinguin els serveis necessaris. En el cas del casc antic, serà realitat a finals d'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.