Urbanisme

Reclamaran diners a l'Ajuntament de Sils pel supermercat

Els veïns afectats exigeixen al consistori compensacions per danys

Volen que l'enderroc de l'edifici es faci efectiu

Els veïns de Sils contraris a la construcció del supermercat Consum reclamaran diners a l'Ajuntament del municipi per danys. L'advocat dels demandants, Roger Comas, recorda que la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) constata “el funcionament anormal de l'administració”, cosa que permet als seus clients reclamar al consistori “responsabilitat patrimonial objectiva”. El mes passat el TSJC va resoldre que el Consum ha de ser enderrocat, cosa que els veïns volen.

Els afectats sempre es van queixar que el supermercat vulnerava les normes subsidiàries de Sils, que qualifiquen el sòl afectat de zona d'habitatges amb tolerància comercial, sostenen. La construcció de formigó del Consum, inaugurada el 2009, és considerada “una gran nau industrial”. La sentència del TSJC no només ha posat de manifest un dany moral, sinó que els veïns “han vist menystinguts els seus rebuts”, assenyala Comas.

Diners i demolició

El lletrat assegura que els veïns tenen un any de termini per definir la indemnització que consideren que els pertocaria. “Hi ha un dany compensable”, diu Comas. “Això de la responsabilitat patrimonial no té res a veure amb el fet que aquest supermercat s'hagi d'enderrocar, cosa que també es demanarà que es faci efectiva”, hi afegeix.

És el segon cop que l'Ajuntament de Sils rep una sentència contrària a l'edificació del Consum al sector de Can Cabirol. La primera (2 de setembre del 2013) havia estat del jutjat contenciós administratiu número 2. En els dos casos, el jutge demana la demolició de l'establiment comercial i la nul·litat de l'estudi de detall, aprovat pel ple municipal el 5 de març del 2009.

El 5 de març del 2009

El document (l'estudi de detall) va ser aprovat el 5 de març del 2009 amb els vots d'Independents de Sils, encapçalat per l'alcalde, Martí Nogué, i CiU, i els vots en contra d'AMS i ICV. L'estudi de detall va ser un intent de regularitzar unes obres que havien començat mesos enrere. El consistori va interrompre els treballs perquè els tècnics municipals van comprovar que no s'ajustaven a les llicències demanades. La comissió d'Urbanisme de Girona va avalar l'estudi de detall. La sentència del TSJC no admet recurs, i l'Ajuntament de Sils té la intenció de demanar que no s'executi, tal com ha manifestat l'alcalde, Martí Nogué. Per l'advocat dels veïns, el TSJC anul·la els títols (les llicències) i constata que el consistori es va excedir a l'hora de redactar l'estudi de detall. “L'estudi era necessari, però per definir volumetria, i no per definir alineacions i rasants [...]. L'Ajuntament va més enllà del que estava previst que fos aquest instrument”, diu Comas.

LA FRASE

Els veïns tenen el dret a reclamar responsabilitat patrimonial objectiva
Roger Comas
ADVOCAT DELS VEÏNS

LA DATA

25.01.16
Els veïns afectats
i l'Ajuntament de Sils es van assabentar, de manera oficial, de la sentència del TSJC.

Pels veïns, “un altre supermercat era possible”

La desena de veïns de Sils demandants, que prefereixen no ser identificats, van iniciar el plet contra l'Ajuntament el 2007. Consideren que, amb la sentència del TSJC, “per fi s'ha fet justícia”.

Els demandants expliquen que no volen qüestionar l'actual establiment a tocar de casa seva, el supermercat Consum, sinó la manera com es van tramitar les llicències i es van executar les decisions. “No estem en contra de l'activitat comercial, però sempre hem dit que un altre supermercat era possible, com tants altres de municipis veïns, respectant l'entorn residencial, consultant i respectant els veïns”, diuen. Els veïns del carrer Bastiments consideren que l'Ajuntament va concedir al promotor i a la societat del Consum “llicències sense mirar prim”. Els afectats parlen de “nyap urbanístic” i de “nyap de mobilitat”. Afirmen que tenen ara “un llarg i angoixant mur de 7 o 8 metres d'alt, sense finestres ni altres elements”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia