El TSJC tomba la planificació urbanística de Sant Vicenç
El tribunal anul·la el document perquè no s'ha fet l'avaluació ambiental i en dos sectors es preveia edificar per sobre de la mitjana
L'Ajuntament i la Generalitat han presentat un recurs al Suprem contra la sentència
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul el pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Sant Vicenç de Montalt, aprovat l'any 2011 i contra el qual diversos particulars afectats, així com el grup municipal d'ERC, a l'oposició, van presentar recurs. Els motius que han portat el TSJC a tombar el document són la manca de l'avaluació ambiental prèvia i el fet que en els dos grans sectors de creixement urbanístic es van atorgar unes quotes d'edificabilitat per sobre de la mitjana del sòl urbanitzable del municipi.
En concret, dels prop de 800 habitatges nous previstos en el pla general, que s'havien distribuït en deu zones del municipi, només aquests dos sectors concentraven fins a 389 habitatges, dels quals 273 anaven a la zona del Sot del Camp i 116 més, a la finca de Ca l'Arqué. La sentència del TSJC, però, no és ferma i el POUM continua vigent després que l'Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt i també la Generalitat hagin presentat un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.
L'alcalde, Miquel Àngel Martínez (CiU), es mostra tranquil i recorda que la comissió d'Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat va donar el vistiplau al planejament després d'anys de tramitació. Tot i això, no s'amaga que si es desestimen els recursos presentats l'Ajuntament haurà de començar de nou la redacció del pla i deixar en suspens la gestió urbanística que a la seva empara s'ha dut a terme fins ara.
Pla del sistema costaner
En aquest sentit, el consistori admet també que un altre dels motius que han portat el tribunal a anul·lar el treball és que no s'han tingut en compte canvis normatius com ara l'entrada en vigor del pla director del sistema costaner, que protegeix una franja de 500 metres situada a primera línia del litoral i que afectaria de ple les zones del Sot del Camp i de Ca l'Arqué.
LA XIFRA
Més d'una dècada de tramitació
Si bé l'aprovació inicial del pla d'ordenació urbanística es remunta a l'any 2002, Sant Vicenç va començar a elaborar-lo alguns anys abans per la necessitat d'actualitzar les normes subsidiàries que dataven del 1986. El 2003, però, la tramitació va quedar bloquejada perquè la Generalitat el va suspendre perquè hi faltaven diferents informes, no s'havien justificat prou els àmbits de creixement i es demanava que es canviessin algunes propostes, com ara que la zona de Torrentbò tingués usos industrials. L'Ajuntament va trigar set anys per adaptar-se als requeriments i, finalment, Urbanisme va aprovar definitivament el planejament el 2011.
L'alcalde, Miquel Àngel Martínez, ha convocat per avui una reunió amb els portaveus dels grups polítics per informar-los de les accions que l'Ajuntament ha dut a terme en relació amb l'anul·lació del POUM i proposar-los la creació d'una comissió de seguiment de les actuacions que es puguin emprendre.