Medi ambient

Temporal amb onades de 7 metres metres

El temporal nega els passejos marítims a Platja d'Aro, Roses Blanes i Lloret

Les pluges porten al límit del seu cabal els rius, que es desborden en alguns punts

La lle­van­tada que va afec­tar ahir les comar­ques giro­ni­nes va dei­xar ona­des de fins a set metres i inten­ses plu­ges que van por­tar els rius al límit de la seva capa­ci­tat i van pro­vo­car que el Ter i el Fluvià es des­bor­des­sin en alguns punts, tallant car­re­te­res menors i camins. La força de les ona­des també es va sen­tir amb molta inten­si­tat i va dei­xar des­tros­ses menys impor­tants que al 2008 als pas­se­jos marítims de Bla­nes, Sant Antoni de Calonge, Port­bou, Roses, l'Estar­tit o Llo­ret de Mar, on es va optar per tan­car trams dels camins de ronda així com ports.

Ripollès i Gar­rotxa

A la Gar­rotxa, tots els pas­sa­lli­sos que sal­ven el Fluvià a Mon­ta­gut i Oix, Sant Jaume de Lli­erca i Arge­la­guer van que­dar inu­ti­lit­zats i alguns bai­xos de Sant Jaume de Lli­erca es van inun­dar. Algu­nes cases i algun veïnat (com els Angles de Mon­ta­gut), situ­ats al marge dret del Fluvià, van que­dar aïllats durant unes hores. Al Ripollès es van acu­mu­lar més de 200 litres en molts punts, sobre­tot a la vall de Cam­pro­don. A la car­re­tera de Vall­fo­gona i entre Ripoll i Sant Joan de les Aba­des­ses, hi va haver peti­tes eslla­vis­sa­des. Les pre­ci­pi­ta­ci­ons van dei­xar neu al Piri­neu, amb grui­xos de més de mig metre.

Pla de l'Estany

A Banyo­les es van reco­llir 95 l/m² en dos dies. Entre dilluns i ahir a mig matí, el nivell de l'estany va pujar 27 cm (una cres­cuda sob­tada gens habi­tual) i va fer que al mig­dia es des­bordés en les vores habi­tu­als, com ara la que dóna al camp de fut­bol. La car­re­tera de cir­cum­val·lació va que­dar tallada per la banda de Por­que­res. Per evi­tar un des­bor­da­ment més gran de l'estany es van obrir les dues com­por­tes de desguàs cap als recs i el Terri.

Alt Empordà

A Figue­res, on es van regis­trar 45 l/m², es va tallar la car­re­tera de Vila­te­nim al Far d'Empordà per la cres­cuda del Manol. Pel que fa als pas­se­jos marítims, tot i que no es va obser­var cap incidència greu, molts van que­dar inun­dats i intran­si­ta­bles, com a Port­bou, on, a banda de l'aigua acu­mu­lada, el pas­seig va que­dar cobert de pedra, sorra i troncs. L'Ajun­ta­ment neces­si­tarà llo­gar una màquina per nete­jar el pas­seig i fer-lo uti­lit­za­ble de nou. Al Port de la Selva, tot i la potència de la lle­van­tada, només es va haver de lamen­tar la pèrdua d'una barca de rem de l'Ajun­ta­ment, que va que­dar engo­lida pel mar. A Roses el pas­seig marítim també va que­dar inun­dat i es va des­bor­dar la riera del Mas Oliva, que va obli­gar a tallar un dels acces­sos del cen­tre esco­lar. La desem­bo­ca­dura del Fluvià va que­dar afec­tada per la cres­cuda del riu. La força de la lle­van­tada i de la riuada con­fluïen a la Gola i el riu es va botir més d'allò que és habi­tual i es va des­bor­dar en alguns punts. El camí d'accés al Flu­vianàutic va estar tallat des de pri­mera hora del matí per inun­dació, i molts camps de frui­ters van que­dar negats.

Baix Empordà

A l'Estar­tit, la lle­van­tada va fer mal. Les ona­des es van endur part del pas­seig dels Gri­ells al sec­tor que no havia estat reforçat i van fer encara més esvo­rancs al Moli­net, afec­tat per des­tros­ses impor­tants durant aquests tem­po­rals. A la platja Gran, l'aigua va entrar fins arran de pas­seig marítim dime­cres a la mati­nada. Diver­sos car­rers del sec­tor de l'avin­guda Roma van que­dar col­gats d'aigua i l'accés tant a peu com en cotxe es feia com­pli­cat. A Platja d'Aro, el tem­po­ral també va fer estralls a pri­mera hora del matí al pas­seig marítim, va arra­sar algu­nes ter­ras­ses i va inun­dar alguns soter­ra­nis. Final­ment, a Sant Feliu, les plu­ges i el vent van fer caure part del mur del mira­dor de Sant Elm, que es va tan­car al públic.

Gironès

A la ciu­tat de Girona, la imatge més des­ta­cada van ser els impor­tants cabals dels rius Ter i Onyar. L'Onyar va superar els dos metres a pri­mera hora del matí, quan va tri­pli­car el cabal pas­sant dels 18 m³ per segon als gai­rebé 60. Per la seva banda, el Ter es va des­bor­dar en espais inun­da­bles de Fon­ta­jau i al Pont Major.

Infor­mació ela­bo­rada per E. Agulló, J. Puntí, M. Vicente, J. Casas, R. Estéban, E. Car­rera, D. Vilà, J. Tri­llas)

S'allunya el risc de sequera

Joan Trillas

L'alerta de sequera era una possibilitat real fins ahir. Les intenses pluges –vegeu gràfic– han ajudat a emplenar els embassaments de les conques internes i els s'han situat al 52,9% de la seva capacitat, quan tot just ara fa uns dies s'estava a les portes d'activar les alertes per sequera. Ha anat de poc més d'un mes. Pel que fa als embasaments, el de Boadella, a Darnius, està al 50,84%; el de Susqueda (Osor), al 45,38% i el de Sau (Vilanova de Sau), al 45,38%. A finals de l'any passat, encara s'arrossegava una sequera hidrològica. Aquest tipus de sequera és l'impacte que la falta d'aigua té sobre el medi natural, i que ja es va poder comprovar l'estiu del 2012 amb uns boscos secs a causa de l'estrès hídric. També a final de l'any passat, els embassaments gironins presentaven xifres relativament baixes respecte a les que presentaven un any endarrere o les mitjanes dels últims anys. Susqueda i Sau estaven el setembre del 2012 al 57% de capacitat –el 2011 estaven al 94% i 69% respectivament–, mentre que Boadella estava al 36%, quan feia dotze mesos estava al 63%. Pel que fa al Ter, i per poder valorar l'impacte de les pluges dels darrers dies, ha multiplicat per més de cent el seu cabal màxim habitual al pas per Girona. Amb les dades a la mà, el cabal del riu Ter va arribar ahir als 400 m³/s, mentre que uns dies abans no superava els 3,4 m³/s, segons dades de l'ACA .

Platges tancades a Blanes i Lloret

Diverses platges de la Costa Brava sud es van tancar ahir per precaució. A Blanes també es van haver de tancar els accessos a sa Palomera i a l'escullera del port, així com alguns trams del passeig marítim. Al passeig marítim es va produir algun dany, com la caiguda d'un mur o l'aixecament d'algunes llambordes; lluny, però, dels greus desperfectes de temporals d'anys anteriors. A Lloret de Mar, a part de totes les platges, també es van tancar els camins de ronda i un tram del passeig marítim on arribaven les onades. A la platja de Fenals es va haver de treure sorra de la riera per evitar que s'embossés.

J. Gonzalo

Llevantada amb danys menors

El temporal de llevant va tenir una força notable, amb onades de 7 metres, tot i que les destrosses no van ser tan importants com les del 2008. Els passejos marítims, i alguns baixos i pàrquings, van ser els més perjudicats, com és el cas dels de Blanes, Lloret o Platja d'Aro –imatge inferior de l'esquerra– i el de Griells, a l'Estartit, on se'n va menjar un tros –foto inferior de la dreta–. Pel que fa als rius i les rieres, es van desbordar en alguns punts, com és el cas del riu Llierca –foto del centre,passant per sobre un passallís que porta a Tortellà–. L'Onyar –foto superior, al pas per Girona– no es va desbordar i el Ter va multiplicar per cent el seu cabal habitual a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.