territori
La tramitació de la planta de residus de Forallac es refarà
Urbanisme, que també frena la incineradora, diu que els canvis en els dos expedients fan recomanable recomençar-los de zero com un de sol
La informació pública i l'avaluació ambiental es repetiran
La comissió d'Urbanisme de Girona ha aturat la tramitació dels dos expedients relatius a la construcció d'una planta de tractament de residus i d'una incineradora, respectivament, a Forallac. El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, ho va atribuir a la duplicitat d'expedients, que fan recomanar que es repeteixi la tramitació com un únic projecte amb els canvis que s'han incorporat sobre la marxa. Urbanisme ha comunicat, verbalment, a l'Ajuntament de Forallac que per tornar a tramitar el projecte, els promotors hauran de començar de zero, i el municipi l'haurà de sotmetre altre cop a informació pública.
La instal·lació ha aixecat queixes de veïns i l'oposició d'entitats ecologistes. Al març, a més, es va aprovar una resolució d'ICV-EUiA al Parlament per aturar la tramitació del complex. I un mes després, el conseller de Territori, Santi Vila, va confirmar l'arxivament del projecte de la incineradora, perquè faltaven documents. L'alcalde de Forallac, Josep Sala, restava importància a la decisió: “Medi Ambient hi ha introduït modificacions substancials que recomanen tornar a començar”, explicava, però insistint que “si es torna a tramitar, l'activitat serà la mateixa”.
Tot i que el projecte s'adreça al tractament de residus industrials privats, el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, apostava a final de l'any passat perquè el Baix Empordà disposi d'una instal·lació per processar els residus municipals generats a la comarca, sobretot després que la imminent clausura del dipòsit de Solius els farà dur les deixalles fins a la planta de tractament de Lloret de Mar. Tost va indicar que la instal·lació de Forallac podria tenir ús públic en un moment en què ni la Generalitat ni el Consell Comarcal podrien tirar endavant una obra semblant.
Can Juncadella
D'altra banda, Urbanisme té de termini fins al juliol per revisar l'acord que es va prendre l'estiu del 2010 per autoritzar les obres d'ampliació del galliner de Can Juncadella, de Lloret de Mar. En relació amb aquest afer, el director general d'Urbanisme es va mostrar satisfet amb la decisió del jutge d'arxivar la causa oberta contra un arquitecte de la comissió territorial. “Es poden cometre errors, però no es pot atribuir mala fe a l'actuació dels nostres tècnics”, va manifestar Serra.
LA FRASE
Primer informe favorable per ampliar el port d'Aro
El pla parcial per ampliar el port d'Aro i fer-hi una zona residencial va rebre ahir un primer informe favorable de la comissió d'Urbanisme. Aquest informe favorable queda, però, condicionat a l'estudi d'impacte ambiental que es necessita perquè el projecte es fa al voltant d'una marina. En total, el projecte abasta una superfície de 130.000 metres quadrats. Inclou la construcció d'un port esportiu connectat a l'existent amb 270 amarradors nous. Hi haurà uns 57.070 m² de sostre, 46.800 per a 400 unitats d'habitatge (amb un 15% d'habitatges de protecció oficial), 6.760 d'ús hoteler (el nou hotel tindrà un gran auditori) i 3.510 d'ús comercial. Del conjunt de 600 places d'aparcament, 400 es concentren en una parcel·la propera a l'avinguda de s'Agaró. El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Platja d'Aro, Pep Solé, va indicar que el projecte permetrà duplicar l'espai de port actual i condicionar una extensa zona verda –una pineda– que rebrà el nom de “parc dels enamorats”. Així mateix, Urbanisme va donar llum verd a la modificació del pla general de Salt que prohibeix la construcció de més centres de culte a Torre Mirona i fixa els llocs on se'n poden fer de nous.