Medi ambient

medi ambient

Figueres, a la cua en la recollida de fracció orgànica

L'Ajuntament “repensa” el model per fer un pla de residus nou

A la ciutat es recicla un 24% de les escombraries

Figueres té en la recollida de la fracció orgànica una assignatura pendent. El regidor de Serveis Urbans de la ciutat, Quim Felip, va admetre ahir que, tot i que fa un balanç positiu del pla de gestió de residus que s'aplica des del 2005, han quedat dos aspectes pendents. Un és la recollida selectiva de la fracció orgànica domiciliària, que actualment no es fa. El regidor va justificar que per ara no es pot fer i no es podrà posar en marxa fins que es posi en funcionament la planta de Pedret i Marzà. Des del Consell Comarcal es va dir que encara no hi ha una data d'obres d'aquest equipament però que no trigarà.

Per ara, només es fa la recollida de la fracció orgànica a supermercats i fruiteries. Felip també va dir que cal donar un impuls a la recollida selectiva dels comerços i restaurants.

El regidor de Serveis Urbans va explicar: “El model actual de recollida de residus es basa en el pla del 2004. L'aplicació ha tingut alguns resultats molt satisfactoris, com l'increment de la recollida selectiva, que ha passat del 8% al 24%.” Tot i això, la xifra és baixa comparada amb la d'altres ciutats com ara Girona, on voreja el 40%. També va destacar la reordenació de contenidors que s'ha fet per agrupar-los i la implantació de contenidors soterrats al centre històric.

Per “repensar” el model de recollida de residus, l'Ajuntament ha iniciat un procés participatiu per fer un pla de gestió nou i per, quan l'octubre del 2016 acabi la concessió a Ecoserveis de recollida d'escombraries, posar en marxa un nou sistema adaptat a la normativa, les millores tecnològiques i les circumstàncies de la ciutat. “Hem de tenir una visió clara a tres anys per repensar obertament el model que volem a partir del 2017”, va dir, perquè serà la base del nou contracte. Entre els objectius, hi ha la implantació de la recollida selectiva de la fracció orgànica, la incorporació de l'eficiència energètica (vehicles elèctrics) i del sistema de control amb l'smartcity (pel control de rutes) i la introducció del porta a porta, entre altres. Es faran tres sessions de participació ciutadana: el 29 de maig i el 3 i el 10 de juny, totes a dos quarts de vuit del vespre.

LA XIFRA

16.000
visites
a la deixalleria mòbil es van registrar l'any passat, mentre que el 2004 van ser 9.400.

LA FRASE

Hem de tenir una visió clara a tres anys per iniciar i repensar el model que volem a partir del 2017
Quim Felip
regidor de serveis urbans

LA DATA

29.5.2013
serà la primera
participació ciutadana a la Casa Empordà a dos quarts de vuit. També se'n faran el 3 i el 10 de juny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.