Unió d'entitats ecologistes per presentar un segon recurs contra el pla eòlic
L'Alt Empordà queda temporalment exclòs del pla, pendent d'un estudi per avaluar l'impacte dels incendis del 2012 a l'àrea on es preveien molins
L'entitat ecologista Iaeden Salvem l'Empordà torna a mobilitzar-se contra el pla eòlic del govern de la Generalitat i aquesta vegada ho fa amb sis entitats més d'arreu de Catalunya. L'Associació Respectem l'Albera (Alt Empordà), l'Ateneu Popular Garriguenc (les Borges Blanques), la Federació Ecologistes de Catalunya (EdC), el Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra, l'Ipcena-EdC (Lleida), la Plataforma de la Terra Alta i la Iaeden han presentat conjuntament un contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el pla de determinació de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de parcs eòlics que va aprovar el govern de la Generalitat el novembre del 2012. Pel que fa als projectes eòlics de l'Alt Empordà (ZDP-1), en queden temporalment exclosos, en espera d'un estudi legal que determinarà l'afectació dels incendis del juliol del 2012 en aquest territori.
Repetició del pla del 2010
Bàrbara Schmitt, portaveu de la Iaeden Salvem l'Empordà, i Benet Salellas, advocat d'aquestes entitats, remarquen que aquest procés “és una repetició del del 2010”. De fet, l'Associació Respectem l'Albera i la Iaeden ja van recórrer contra el primer pla eòlic del govern de la Generalitat, el 2010, i el TSJC els va donar la raó suspenent-lo de manera cautelar, “per l'absoluta absència d'un estudi d'avaluació mediambiental”, afirma Benet Salellas. Les empreses adjudicatàries (Gas Natural i Alstom) i la mateixa Generalitat van recórrer contra la suspensió, però la Generalitat, amb aquests tràmits encara pendents, va aprovar el novembre del 2012 un segon pla “idèntic al primer i sense esmenar els incompliments que n'havien motivat la suspensió”, assenyala l'advocat. Bàrbara Schmitt considera que tot plegat és “lamentable” i ho atribueix a “un intent d'enfonsar les entitats a còpia de recursos”.
La resposta, segons Schmitt, ha estat aquesta unió d'entitats per tirar endavant el segon recurs: “Per compartir despeses, per posar de manifest l'oposició de tot el país, per exigir la retirada del pla i per reclamar un canvi de model energètic”, diu la portaveu de la Iaeden.
LES FRASES
“Contradiccions curioses” del conseller Santi Vila
Bàrbara Schmitt, portaveu de la Iaeden Salvem l'Empordà, i Benet Salellas, advocat de les entitats, destaquen que el procés amb què es porta a terme el pla és un recull de contradiccions. El pla inicial del 2010 es va fer quan governava el tripartit, però el 2012, amb CiU al govern, la Generalitat torna a presentar un segon pla, idèntic al primer. Entremig han quedat atrapats responsables polítics com ara Santi Vila: el 2010, com a alcalde de Figueres, va presentar un contenciós administratiu contra el pla eòlic en el mateix sentit que la Iaeden. Ara l'entitat ha volgut posar-se en contacte amb el conseller Vila. “No hem aconseguit parlar-hi, és una més de les moltes contradiccions curioses d'aquest procés”, lamenta la portaveu de la Iaeden.