opinió. President de la Diputació de Barcelona

La resposta local a la crisi

És inne­ga­ble que durant els últims mesos, i com a con­seqüència de la crisi finan­cera mun­dial, estem vivint una situ­ació difícil, una situ­ació que impacta direc­ta­ment sobre les per­so­nes, les famílies, les empre­ses i les admi­nis­tra­ci­ons locals, com és el cas dels ajun­ta­ments. Alhora, s'ha produït un viu debat sobre els orígens, les cau­ses i l'abast de la crisi i sobre les vies i les opci­ons més ade­qua­des per superar-la. Com a pre­si­dent de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, m'interessa par­ti­ci­par en aquest debat apor­tant, en clau posi­tiva, des de l'òptica dels governs locals de la província de Bar­ce­lona.

Als governs locals, més que par­lar de la crisi, el paper que ens cor­res­pon és el d'impul­sar mesu­res i acci­ons per pal·liar-ne els efec­tes, amb un objec­tiu clar i un horitzó defi­nit, que és l'endemà de la crisi. La soci­e­tat s'havia acos­tu­mat tant a par­lar del crei­xe­ment sos­tin­gut que el xoc sob­tat de la crisi ha fet que les mesu­res pal·lia­ti­ves i pun­tu­als ocu­pes­sin el pri­mer pla de l'actu­a­li­tat. Ara bé, tot­hom sap que les cri­sis se superen amb res­pos­tes fer­mes i deci­di­des, però també amb el tre­ball de fons, amb els recur­sos i els plan­te­ja­ments que vénen de més enrere i que miren cap al futur. La crisi ha tin­gut, en efecte, reper­cus­si­ons nega­ti­ves en el nos­tre nivell d'ocu­pació, però, al marge de les acci­ons con­cre­tes i d'urgència que ha cal­gut rea­lit­zar, l'única manera d'avançar és pen­sar ja en una nova pers­pec­tiva econòmica a mitjà i llarg ter­mini.

Així, la Dipu­tació de Bar­ce­lona ha vis­cut, com tot­hom, un últim any molt intens, mar­cat per la crisi. Un any en què hem hagut de posar en marxa mesu­res i recur­sos pun­tu­als i extra­or­di­na­ris per afron­tar el cop de la crisi, i en què hem demos­trat que som capaços de res­pon­dre de manera imme­di­ata i eficaç a una situ­ació d'aques­tes carac­terísti­ques. Així, hem creat una ofi­cina específica d'assistència tècnica als ajun­ta­ments de la província que els ha aju­dat a tra­mi­tar amb garan­ties i amb rapi­desa les aju­des inclo­ses en el fons esta­tal d'inversió local i que, un cop pre­sen­tats i apro­vats els pro­jec­tes, els ajuda ara en la fase d'exe­cució i jus­ti­fi­cació.

Hem fet també un esforç addi­ci­o­nal sobre el pres­su­post de l'any 2009, intro­duint-hi modi­fi­ca­ci­ons per donar cabuda a mesu­res com­ple­mentàries des­ti­na­des a gene­rar ocu­pació al nos­tre ter­ri­tori, en àmbits com ara la xarxa de car­re­te­res locals, la dina­mit­zació del turisme local de qua­li­tat i els ser­veis locals d'ocu­pació. Aques­tes modi­fi­ca­ci­ons han anat en el sen­tit de donar pri­o­ri­tat a les situ­a­ci­ons que es plan­te­gen als ajun­ta­ments, i per això s'ha accen­tuat la pers­pec­tiva social i d'atenció a les famílies en l'ori­en­tació de les nos­tres polítiques de suport als ajun­ta­ments.

També hem creat pro­gra­mes de xoc per asse­gu­rar la suficiència ali­mentària en el període de zero a tres anys a les esco­les bres­sol muni­ci­pals, per donar suport als ajun­ta­ments a l'hora de pro­por­ci­o­nar ajuts d'urgència social a les famílies i per reforçar les enti­tats soci­als que tre­ba­llen per la inclusió social.

Vull subrat­llar, entre aquesta diver­si­tat de mesu­res, el fet que, davant el cop que la crisi ha repre­sen­tat per a les finan­ces dels ajun­ta­ments –històrica­ment prou min­va­des en com­pa­ració amb les de la resta de nivells de l'Estat–, hem ampliat les dota­ci­ons dels ins­tru­ments que per­me­ten incen­ti­var i faci­li­tar el finançament de les inver­si­ons muni­ci­pals (el pro­grama de crèdit local i els ajuts de la caixa de crèdit) i hem creat un pro­grama com­ple­men­tari de des­pesa cor­rent, que per­met aug­men­tar en un 25% les inver­si­ons del pla de con­cer­tació, el pla que per­met rea­lit­zar nom­bro­sos pro­jec­tes i pro­gra­mes de desen­vo­lu­pa­ment enge­gats pels ajun­ta­ments.

Però aquesta inter­venció enèrgica i deci­dida con­tra la crisi no ha d'ocul­tar que el nos­tre plan­te­ja­ment de ser­vei als muni­ci­pis i, en defi­ni­tiva, a la soci­e­tat, té un mar­cat accent sos­te­ni­ble, inclu­siu i soli­dari, que fa ben bé una dècada que desen­vo­lu­pem i que estem con­vençuts que segueix sent vàlid davant l'horitzó del final de la crisi. Perquè a la Dipu­tació cre­iem en la força de la pro­xi­mi­tat, del ser­vei públic pro­per a les per­so­nes, obert, de qua­li­tat, sense diferències entre muni­ci­pis petits, mit­jans o grans.

Per aquesta con­vicció en el paper clau dels governs locals, les acci­ons d'urgència que hem emprès tenen com a objec­tiu prin­ci­pal con­so­li­dar els ajun­ta­ments de la província en una etapa espe­ci­al­ment com­pli­cada, garan­tint la capa­ci­tat d'inversió per millo­rar els equi­pa­ments i les infra­es­truc­tu­res públi­ques locals, i aug­men­tant la capa­ci­tat de res­posta dels ajun­ta­ments davant les neces­si­tats de les per­so­nes que estan patint de manera més directa els efec­tes de la crisi.

Tre­ba­llar pels muni­ci­pis és, doncs, la raó del nos­tre model de ser­vei públic, un model que es basa en el prin­cipi de sub­si­di­a­ri­e­tat pro­cla­mat per la Unió Euro­pea: els ser­veis que es poden pres­tar des d'un nivell admi­nis­tra­tiu pro­per que no els presti un de supe­rior. I també es fona­menta en una manera de tre­ba­llar: les xar­xes, la con­cer­tació d'idees i de recur­sos. Ren­di­bi­lit­zar els recur­sos públics mit­jançant les eco­no­mies d'escala, evi­tant la jerar­quit­zació ver­ti­cal en les rela­ci­ons entre admi­nis­tra­ci­ons ha demos­trat ser una manera eficaç de millo­rar la qua­li­tat i la quan­ti­tat dels ser­veis públics locals a la nos­tra província. I ren­di­bi­lit­zar els recur­sos públics, també, convé remar­car-ho, evi­tant dupli­ci­tats ins­ti­tu­ci­o­nals i des­pe­ses redun­dants, bus­cant la màxima eficiència i sim­pli­fi­cant l'admi­nis­tració pública.

La rea­lit­zació d'aquest model de ser­vei públic local topa, però, amb l'incon­ve­ni­ent ja esmen­tat, que els ajun­ta­ments tenen un impor­tant dèficit de finançament, que no es cor­res­pon amb el nom­bre crei­xent de ser­veis públics que pres­ten, fins i tot quan no tenen com­petència però altres admi­nis­tra­ci­ons no els assu­mei­xen. Per això cal esta­blir un model de finançament dels governs locals esta­ble i via­ble, amb una llista clara de com­petències i la cor­res­po­nent dotació de recur­sos, per garan­tir una millora qua­li­ta­tiva i quan­ti­ta­tiva dels ser­veis públics i del benes­tar gene­ral. Un benes­tar en el qual els ajun­ta­ments tenen molt a dir i a fer.

El nou Esta­tut d'Auto­no­mia de Cata­lu­nya ha sig­ni­fi­cat un pri­mer pas enda­vant cap a la solució d'aquesta qüestió, però ara cal que es con­creti el seu plan­te­ja­ment recep­tiu al muni­ci­pa­lisme, al paper clau dels ajun­ta­ments a l'hora de con­tri­buir al progrés i el desen­vo­lu­pa­ment social. Tant a escala cata­lana com espa­nyola, hem d'acon­se­guir una nova legis­lació de bases del règim local que reforci les hisen­des dels ajun­ta­ments. Cal que acon­se­guim un com­promís de totes les admi­nis­tra­ci­ons de l'Estat per dis­tri­buir de la manera més efi­ci­ent les com­petències i els recur­sos neces­sa­ris per ser­vir millor la soci­e­tat. I és evi­dent que ara és el moment ade­quat per fer els pas­sos ade­quats per acon­se­guir aquest com­promís.

Davant d'una crisi glo­bal –amb rea­li­tats i con­cre­ci­ons específiques locals– tenim molt clar que cal també donar res­pos­tes locals. Els pro­ble­mes i les rea­li­tats d'avui exi­gei­xen res­pos­tes que evi­tin la super­fi­ci­a­li­tat, res­pos­tes que aju­din a cons­truir una soci­e­tat més avançada, més justa i equi­ta­tiva, amb més opor­tu­ni­tats i menys dependències per a tot­hom. En aquest sen­tit, resol­dre el finançament local sig­ni­fi­ca­ria sal­var un obs­ta­cle impor­tant per afron­tar favo­ra­ble­ment la crisi en l'àmbit local i, sobre­tot, ens situ­a­ria en una posició òptima per impul­sar amb garan­ties el desen­vo­lu­pa­ment local després de la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.