A la cacera de la vespa asiàtica
Detecten vespes velutines a Sant Privat d'en Bas i es disparen les alarmes entre els apicultors gironins
És una espècie depredadora d'abelles autòctones
Després d'alguns ensurts, a Garriguella, Vilamacolum i Portbou, la presència de vespes velutines, conegudes popularment com a vespes asiàtiques, s'ha convertit en una verdadera amenaça a Sant Privat de la Vall d'en Bas i, per extensió, per a tota l'apicultura gironina. Les persones, en principi, no han de tenir més cura que amb una vespa o amb una abella del país, però és una vertadera depredadora de les abelles autòctones, ja que, als llocs on s'han acabat imposant en nombre d'exemplars, exterminen tots els ruscos que hi ha.
Fins i tot, tal com ha afirmat el president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, arriben a menjar carn, peix i fruita. “No produeixen mel, sinó que només s'alimenten”, afirma Noguer.
Per això, des que s'ha detectat la presència d'aquesta vespa asiàtica a prop d'un grup de ruscos d'un apicultor de Sant Privat han saltat totes les alarmes al sector i el Departament d'Agricultura ha començat a activar els mecanismes de defensa adequats. En els casos abans citats de l'Alt Empordà, han reeixit –eren individus errants–, però ara hi ha pressa perquè, quan arribin els primers freds de la tardor, les vespes mare hivernaran i a la primavera costarà més detectar-les, a part que cadascuna pot arribar a fer unes 1.500 vespes obreres. Es calcula que, en cada vesper, hi ha més de 200 vespes mare. I comença a ser tard, també, perquè cadascuna d'aquestes vespes mare, un cop fecundades, ja no torna al vesper.
Els apicultors i els Agents Rurals mantenen que hi deu haver ara per ara un sol vesper amb un radi d'un quilòmetre per on es mouen les vespes i a dintre del qual hi ha l'explotació apícola de Sant Privat, situada al límit amb els boscos que hi ha a la zona nord del camp de futbol municipal.
Ahir a la tarda i en espera de poder activar mesures de detecció mecàniques i informàtica del vesper de les vespes asiàtiques, els Agents Rurals i els apicultors que es van desplaçar a la Vall d'en Bas van aplicar una tècnica que a l'Estat francès ha donat bons resultats. En concret, van capturar alguns exemplars de Vespa velutina i els van lligar amb un fil un paperet de color vermell al cos perquè, un cop alliberades, conduïssin els participants de la recerca fins al vesper, cosa, però, que no va passar.
El pas següent serà la detecció tèrmica del vesper amb l'ajuda d'un aparell de visió tèrmica i d'un helicòpter que, entre avui i demà, sobrevolarà la zona on es creu que pot estar –a les parts més elevades dels arbres–. Els vespers estan a una temperatura constant de 25 graus i, per tant, són detectables amb l'equip adequat. A més, els tècnics del departament estudien el mercat per si troben un microxip que, un cop implantat als exemplars capturats, faci possible rastrejar-los.
A part i des de fa uns quants dies, els apicultors gironins i Agricultura han repartit una norantena de trampes per la zona. En aquestes trampes, hi ha un compost químic líquid que atrau les vespes asiàtiques, però no les abelles autòctones. Ara, en repartiran dues-centes més per la Garrotxa i pels límits d'aquesta comarca amb el Ripollès i l'Alt Empordà. I és que els tècnics creuen que aquest tipus de vespa ha arribat a Catalunya des de l'Estat francès, on fa anys que s'ha estès i on és una verdadera plaga, o bé des del País Basc, on també la seva presència és important i hi causa estralls.
LES XIFRES
LA XIFRA
Des de l'Àsia fins a Marsella en un contenidor
J.CEl nom científic de les vespes asiàtiques és Vespa velutina. Se les coneix, però, popularment com a vespes asiàtiques perquè provenen de l'Àsia, sobretot de la Xina, el nord de l'Índia i d'Indonèsia. Lògicament, no han arribat a Catalunya per si soles, sinó que ho han fet des de l'Estat francès, on es va determinar que hi van arribar en un contenidor de mercaderies al port de Marsella i des d'allà es van estendre. Les que s'han trobat a l'Alt Empordà en d'altres ocasions s'especula que poden haver-hi arribat en algun camió que transportava contenidors de mercaderies. En aquests casos, no han fet vesper, sinó que eren exemplars aïllats.
Es tracta d'un tipus de vespa d'una mica més de tres centímetres de llargada i que, a diferència de les autòctones, que tenen quatre franges grogues, aquestes en tenen una d'un color groc ataronjat. La part inferior, la de les potes, també té aquesta mateixa tonalitat. El tòrax és molt fosc i la part superior del cap és de color marronós fosc. La seva capacitat de depredació és extraordinària. Quan són un grup important en nombre maten totes les abelles d'un rusc decapitant-les i se les enduen al vesper perquè mengin les altres vespes. El president dels Apicultors Gironins Associats ha explicat que ha vist vídeos en què un eixam de vespes asiàtiques arriba a fer desaparèixer dos quilos de carn. Segons Àngel Noguer, també mengen fruita, peix i altres aliments. En canvi, no representen un risc important per a les persones. Cal, no obstant, anar amb compte com amb qualsevol altre tipus de vespa o d'abella.
El director dels serveis territorial d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, ha remarcat la importància de trobar una solució per evitar l'extensió d'aquesta vespa ja que a les comarques gironines hi ha 150 apicultors, un 25% dels quals professionals, i 16.000 ruscos. Globalment, a Catalunya hi ha 90.000 ruscos, tot i que fora de les comarques de Girona no s'han detectat velutines.