Medi ambient

medi ambient

El patrimoni del Montseny, model per a la Unesco

Aquest organisme posa com a exemple la metodologia que s'hi ha seguit per inventariar els béns immaterials

El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, reunit a Bakú (Azerbaidjan), ha fet públic el reconeixement a la Metodologia per a l'inventari del patrimoni cultural immaterial: l'experiència del Montseny a les reserves de la biosfera. D'aquesta manera, aquest projecte, desenvolupat al Montseny, és el primer que s'inclou al Registre de les Millors Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco. Aquesta institució, d'aquesta manera, reconeix el treball que s'ha estat duent a terme durant dos anys per inventariar el patrimoni immaterial de la zona, amb un treball de recerca liderat per Lluís Garcia i Sara Batet, del Centre Unesco de Catalunya, amb el suport de la direcció general de Cultura Popular de la Generalitat, el Parc del Montseny i el Museu Etnològic del Montseny, situat a Arbúcies.

El director del museu, Jordi Tura, va mostrar ahir la seva satisfacció pel reconeixement. “Si algú vol treballar el patrimoni immaterial en un territori utilitzarà una metodologia. I la que posen com a exemple de bones pràctiques és aquesta que s'acaba d'aprovar. En l'àmbit de la metodologia d'inventaris és la primera que posen com a exemple”, va manifestar.

Aquest és un projecte pioner promogut pel Centre Unesco de Catalunya amb la col·laboració de la Reserva de la Biosfera del Montseny, el Museu Etnològic del Montseny La Gabella i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per mitjà de la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural.

El projecte es va començar el 2009 i es va acabar el 2011, i en l'inventari hi ha bàsicament cinc grans grups: tradicions i expressions orals; arts de l'espectacle; pràctiques socials, rituals i esdeveniments festius, coneixements i usos relacionats amb la natura i l'univers, i tècniques artesanals tradicionals. S'hi recullen des de llegendes fins a dites i refranys, endevinalles, vocabulari autòcton i creences, cançons i danses, jocs, festes, pràctiques sobre el medi natural i oficis tradicionals, entre d'altres.

LA XIFRA

2
anys
és el temps que es va estar treballant en el projecte per inventariar el patrimoni immaterial del Montseny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.