Urbanisme

Fan declarar Joaquim Nadal per un conveni urbanístic

La Guàrdia Civil va prendre declaració a l'exconseller sobre els 7,5 milions d'euros pagats als promotors del polígon industrial Molí d'en Reixac de Solius

Ell nega haver comès cap il·legalitat

L'exconseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal (PSC), és investigat per mandat d'un jutge de Barcelona per presumptes irregularitats comeses en una operació urbanística executada l'any 2006, i dilluns va comparèixer, acompanyat d'un advocat, davant la Guàrdia Civil, que li va prendre declaració actuant com a policia judicial. Aquell conveni urbanístic signat fa set anys a tres bandes –l'Institut Català del Sòl (Incasòl), del qual Nadal era president del consell d'administració, l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro i l'empresa promotora del polígon industrial el Molí d'en Reixac de Solius– comprometia el govern de la Generalitat a comprar uns terrenys industrials per una xifra de 7,5 milions a canvi que els promotors abandonessin la idea de convertir aquells 65.000 metres quadrats de sòl en 77 naus industrials i poder atendre, així, les peticions de grups ecologistes que vetllaven des de feia temps perquè la zona es preservés.

En la declaració davant la Guàrdia Civil hi va ser cridat, a més de Nadal, l'exdirector d'Urbanisme de la Generalitat, Joan Llort, i l'exgerent de l'Incasòl, Emili Mas, que també van declarar amb els seus advocats, el secretari de l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro, Miquel Coma, que va emparar-se en el dret a no declarar, i l'exalcalde socialista de Santa Cristina d'Aro, Ricard Herrero, que va excusar-se per raons de salut. Segons ha pogut saber aquest diari, la Guàrdia Civil s'ha personat a l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro per demanar documentació almenys en dues ocasions al llarg dels últims tres mesos.

L'exconseller socialista va excusar-se de no poder explicar res, ja que la investigació està encara sota secret de sumari, però va apuntar la seva voluntat que s'aclareixi tot aviat. Nadal va manifestar que “comprar terrenys per protegir la Vall de Solius no és un delicte” i va afirmar que ell sempre s'ha mogut “en totes les administracions avalat per la legalitat i amb tots els informes corresponents”. “No m'he mogut mai per res que no hagi estat l'interès públic”, va assegurar Nadal.

L'operació per aturar el projecte Molí d'en Reixac va consistir en la compra per part de la Generalitat d'un 50 per cent del polígon industrial als promotors i buscar-los uns terrenys en un altre espai pròxim per poder-lo desenvolupar. La zona escollida va ser el sector Bernades, on es comptava que s'hi podrien instal·lar les empreses. Finalment, la crisi ho va fer fracassar.

Zona inundable

Fonts consultades per aquest diari han negat que l'operació d'intercanvi fos a la pràctica cap permuta de terrenys, sinó que es va tractar d'una “transferència d'aprofitaments”. En el sector nou, l'ACA va detectar zones inundables i el promotor, que és qui va presentar la denúncia, va sentir-se perjudicat.

La CUP de Girona va reclamar ahir, per la seva banda, que l'exconseller Nadal s'aparti de la Taula Ciutadana pel Dret a Decidir per evitar que es vinculi el procés sobiranista a “casos de corrupció que s'estan destapant”.

LA FRASE

Comprar terrenys per protegir la Vall de Solius no és un delicte
Joaquim Nadal
EXCONSELLER DE POLÍTICA TERRITORIAL I OBRES PÚBLIQUES

LES XIFRES

77
naus industrials
era el nombre de locals que podria allotjar el polígon Molí d'en Reixac quan estigués fet.
65.000
metres quadrats
era la superfície prevista com a sòl industrial de la zona que va acabar sent protegida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.