Maresme
Can Doro, punt i final
L'Ajuntament d'Argentona tanca el conflicte històric dels coneguts terrenys del centre urbà pactant amb l'empresa propietària
Diorama SL obté una finca edificable i una compensació econòmica de 759.785 euros
Argentona va tancar a finals de desembre un dels conflictes urbanístics i socials més importants de la seva història. Han fet falta més de deu anys per desencallar el projecte de Can Doro, uns terrenys ubicats en ple centre urbà del municipi, i aconseguir que les finques passessin a ser propietat municipal. L'alcalde, Ferran Armengol (CiU), va ser l'encarregat de signar davant de notari l'acord a què s'ha arribat amb els responsables de l'empresa propietària fins ara dels solars, Diorama SL. La firma ha acceptat cedir Can Doro al consistori a canvi d'una permuta per uns terrenys edificables per fer-hi habitatge protegit ubicats entre els carrers edificable amb façana als carrers del Molí, Dos de Maig i Ronda Llevant més una compensació econòmica 759.785 euros. Can Doro es destinarà a zones verdes i equipaments, tal i com es va reivindicar en el seu dia. L'acord tanca doncs un llarg període d'incertesa sobre el futur d'un espai tan cèntric i resol un episodi que va provocar agres enfrontaments tan a nivell polític com social a la població.
Els orígens del conflicte cal buscar-los en la iniciativa de remodelar tot el centre històric d'Argentona que va defensar el govern d'esquerres –ERC i el PSC– encapçalat per l'exalcalde Antoni Soy (ERC). El projecte l'havia de capitanejar l'empresa pública Argentona Projectes i comportava l'enderroc dels pisos antics, la construcció de nous i la creació d'aparcaments, una plaça nova i espais comercials, entre d'altres. L'any 2004, Argentona Projectes encarregarà les obres a la firma Mas Vilanova SA, del grup Vèrtix que es comprometrà amb els veïns de Can Doro a permutar-los per un pis la casa que els ha de tirar a terra o a compensar-los econòmicament. Cap de les dues coses es farà realitat perquè paral·lelament al projecte es crearà l'entitat Plataforma en Defensa del Centre Històric que exigirà la preservació de la zona com a espai públic. L'enfrontament públic es portarà als jutjats i la situació s'anirà enrocant i allargant en el temps sense que res es mogui. Els veïns afectats per l'enderroc, però, no rebran cap contraprestació i es quedaran sense casa i sense diners a canvi. El canvi de govern l'any 2007 amb els independents de Tots x Argentona –sorgida com a resposta política dels impulsors de la plataforma– al capdavant trobarà el conflicte sobre la taula.
Les converses amb la promotora s'intensificaran i s'anunciarà un principi d'acord per traslladar l'edificació a l'antiga fàbrica Velcro a canvi que Can Doro passés a mans municipals. Finalment, però, el conveni no se signarà. L'entrada de l'actual govern d'Argentona l'any 2011 revifarà la situació, però el procés serà lent, molt lent. Armengol destacarà des del començament del mandat l'objectiu prioritari de resoldre el futur de Can Doro. Les bones notícies arribaran primer des de la vessant política amb un acord unànime del ple que obria les portes a permutar les quatre finques privades de Can Doro pel solar de propietat municipal ubicat entre els carrers als carrers del Molí, Dos de Maig i Ronda Llevant i la compensació econòmica. La signatura el passat dia 31 de desembre entre l'Ajuntament i la propietària actual de Can Doro, Diorama SL tancarà, a priori, el procés actual, però al mateix temps posa en marxa el rellotge per a executar la remodelació del cèntric espai que actualment s'utilitza com a aparcament per a vehicles.