Urbanisme

urbanisme

La venda d'una nau de la Burés, congelada pel deute

L'Ajuntament no ha pogut formalitzar encara la venda d'una nau a Bonpreu perquè s'ha descobert que hi pesava un deute d'1,6 milions

Confien poder-la desencallar d'aquí a uns dies

La venda d'una nau de l'antiga fàbrica Burés per l'Ajuntament d'Anglès a l'empresa Bonpreu ha quedat congelada perquè s'ha descobert que té càrregues financeres que fins ara es desconeixien. En concret, hi pesa un deute amb la Seguretat Social i amb Hisenda que puja a prop d'un milió i mig d'euros. L'Ajuntament està treballant per resoldre aquest entrebanc i, segons va explicar el regidor d'Hisenda, Esteve Callís, en qüestió de dies confien tenir una solució.

L'alcalde, Pere Espinet, va explicar ahir que s'està negociant amb Hisenda, la Seguretat Social i els amos de Bonpreu “per veure si es poden treure les càrregues”. “S'ha parlat amb l'administrador concursal perquè ho tiri endavant, ja que quan es van comprar les naus no van treure les càrregues, però es van comprometre a fer-ho”, va explicar Espinet. L'Ajuntament confia que dilluns Hisenda ja els doni una resposta sobre si ha arribat a un acord amb l'administrador concursal. “Això ja s'hauria d'haver fet el 2008, quan es va subrogar el deute; una de les condicions era que es netegés de càrregues i sembla que per algun error burocràtic no es va fer, però confiem que tot acabarà bé”, hi va afegir l'alcalde.

Preocupació al poble

L'Ajuntament va topar amb aquest entrebanc de manera totalment inesperada, quan va procedir a fer efectiva la venda de la nau al Bonpreu, i el tema ha suscitat una certa preocupació en la població. Sobre la nau pesaven tres deutes, a l'Institut de Crèdit Oficia (ICO), que ja es va saldar, i a Hisenda i la Seguretat Social. En tot cas, se n'hauria d'haver fet càrrec en el seu moment l'empresa, que està en concurs de creditors. La subhasta d'una de les tres naus de la Burés es va fer a mitjan octubre de l'any passat, per 225.000 euros. Bonpreu preveia destinar aproximadament 1,5 milions d'euros a arreglar la nau i urbanitzar l'entorn, una de les condicions que posava l'Ajuntament.

LA XIFRA

1,6
milions
d'euros és el deute que hi ha pendent amb la Seguretat Social i Hisenda pel que fa a la nau 1.

LA DATA

2007
És l'any que
l'Ajuntament d'Anglès va adquirir la fàbrica, que va haver de tancar.

LA FRASE

S'ha parlat amb l'administrador concursal, ja que no van treure les càrregues
Pere Espinet
Alcalde d'anglès
Les claus

Una fàbrica amb valor sentimental però molt cara

Nuri Forns

La història de la fàbrica Burés en els últims anys va lligada a les paraules deute i malastrugança. L'Ajuntament la va comprar el 2007 per 4,2 milions d'euros amb la condició que estigués lliure de càrregues financeres. En aquell moment la crisi només s'ensumava, però al cap de poc temps ja es va veure que era una inversió que representaria una llosa impossible de suportar per a un municipi que no pot generar els ingressos necessaris. L'Ajuntament va fer crides desesperades perquè qui fos hi volgués instal·lar un negoci, i treure'n almenys algun rendiment, fins que al cap d'un temps Bonpreu va aparèixer com a possible salvador, si més no, en part. Es quedava l'única nau urbanitzable, la número 1, per 225.000 euros, però a més també es comprometia a urbanitzar l'entorn. Tots contents, tot i que l'Ajuntament no veuria ni un euro de la venda, ja els diners s'haurien de destinar a eixugar deute. A tot això, s'hi ha d'afegir que el crèdit de l'Ajuntament per pagar la fàbrica no s'acabarà de liquidar fins al 2028. Ara, un error burocràtic ha entelat l'única alegria –relativa– que ha donat la Burés des que va tancar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.