Medi ambient

Estudiants d'Arquitectura proposen crear un Centre d'Interpretació en la Ràbita

Vint-i-tres dissenys sostenibles, ecològics i desmuntables s'han presentat en l'Ajuntament de Guardamar

La creació d'un Centre d'Interpretació en el parc arqueològic de les Dunes de Guardamar del Segura, que revitalitze aquest enclavament califal del segle X, és la proposta que un grup d'estudiants de quart curs del Grau d'Arquitectura de la UA ha elevat a l'Ajuntament d'aquesta població.

Es tracta de 23 projectes realitzats en el si de l'assignatura Sistemes Constructius Singulars, per setanta estudiants que han treballat en el jaciment on es troben la Fonteta i la Ràbita, un dels exemplars més antics de monestir islàmic del Mediterrani i l'únic descobert a Espanya durant les excavacions realitzades en els anys 80 en el sistema de dunes.

Per al desenvolupament de les diferents propostes, l'alumnat ha participat en una completa planificació d'activitats que van incloure la visita als jaciments, l'anàlisi d'edificis similars construïts, així com visites a obres i a tallers de prefabricació i construcció modular.

Tenint en compte les necessitats d'ús i el respecte, tant als jaciments com al propi entorn natural, s'ha apostat per l'arquitectura modular prefabricada lleugera amb materials i components basats en sistemes industrialitzats i tecnologia de la construcció “en sec”, que permet una ràpida posada en obra, escassa producció de residus i un nul impacte en l'entorn en cas de desmuntatge.

El projecte està en estudi, ja que a començament del mes de febrer l'Ajuntament de Guardamar del Segura va mostrar la voluntat de sol·licitar fons europeus per a revitalitzar aquest enclavament. Si els aconsegueix, la Ràbita podria comptar amb un centre versàtil que constaria d'àrea per a recepció de visitants, venda d'entrades i botiga de records, exposició de les peces trobades i zona audiovisual per a projeccions.

En aquest sentit, els dissenys dels alumnes presenten tots els avantatges, ja que són econòmics i funcionals, no alteren el lloc, són fàcilment desmuntables i són sostenibles, ja que s'autoabastiran amb energia solar o eòlica.

Els treballs els han dirigit els professors de la UA, Daniel Sirvent i Miguel S. Landmann, i s'han recollit en la publicació Centro de Interpretación: parque arqueológico de las Dunas, Guardamar del Segura editada pel professor Sirvent, qui ha expressat la seua satisfacció “per l'alt nivell aconseguit en els projectes presentats” i que aquests servisquen a més per a altres institucions i organismes encarregats de revitalitzar la zona.

No és aquesta la primera vegada en què els futurs arquitectes fan treballs experimentals que els permeten adquirir les habilitats necessàries per a desenvolupar i construir qualsevol edifici amb tecnologia prefabricada lleugera. L'any passat van desenvolupar un Centre d'Interpretació per al futur Parc Arqueològic Subaqüàtic de Tabarca i refugis de muntanya per als Pirineus.

En aquesta ocasió s'ha valorat que fa trenta anys que es van iniciar les excavacions de la Ràbita a càrrec de Rafael Azuar, director del MARQ (Museu Arqueològic d'Alacant), i per tant una efemèride a tenir en compte perquè els estudiants d'arquitectura puguen organitzar una exposició amb plafons explicatius de les seues propostes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.