Medi ambient

Medi Ambient

Un recer d'aus aquàtiques

L'últim cens d'aus aquàtiques hivernants al Parc Natural de Cap de Creus confirma que és un dels millors llocs del país per a l'observació de l'avifauna marina

Espècies protegides es concentren en aquest espai

Les bal­dri­gues, unes de les espècies d'aus mari­nes pro­te­gi­des, es tro­ben a gust al Parc natu­ral del Cap de Creus. L'últim cens ha permès comp­ta­bi­lit­zar en aquest espai 1.269 exem­plars de bal­driga medi­terrània (Puf­fi­nus yelko­uan), i quan­ti­tats sig­ni­fi­ca­ti­ves de bal­driga balear (Puf­fi­nus mau­re­ta­ni­cus), espècie decla­rada amenaçada d'extinció i que s'ha obser­vat en menor nom­bre, amb 383 exem­plars. A més, també s'han obser­vat altres ocells marins com el mas­ca­rell (Morus bas­sa­nus), amb 79 exem­plars, el paràsit gros (Ster­co­ra­rius skua), la gavi­neta de tres dits (Rissa tri­dactyla) i el gavot (Alca torda), hiver­nant al sec­tor de la punta de cap de Creus i força rar al lito­ral català els dar­rers anys.

El cens hiver­nal d'ocells aquàtics i marins, rea­lit­zat fa unes set­ma­nes al Parc Natu­ral de Cap de Creus, con­firma que aquest espai pro­te­git es con­so­lida com un dels millors llocs del país per a l'obser­vació de l'avi­fauna marina. Aquest recompte s'ha fet per dotzè any con­se­cu­tiu, en coor­di­nació amb la Direcció Gene­ral del Medi Natu­ral i Bio­di­ver­si­tat, que rea­litza els cen­sos a tot el país. Els autors del cens recal­quen que la posició geogràfica i la con­fi­gu­ració del fons marí amb el canó sub­marí del cap de Creus com a font d'aflo­ra­ment de nutri­ents, i, per tant, d'ali­ment per als ocells marins i els ceta­cis, fa que aquesta sigui una bona zona per a la con­cen­tració d'espècies pro­te­gi­des mari­nes.

El segui­ment també per­met conèixer xifres d'espècies no amenaçades però impor­tants per a la gestió, com ara el gavià argen­tat, que manté una població esta­ble (1.564 exem­plars) i altres gavi­nes i xatracs. En canvi els 78 exem­plars de corbs marins gros­sos (Pha­la­cro­co­rax carbo), sem­blen indi­car una dis­mi­nució d'aquesta espècie. Entre altres aus obser­va­des en menor nom­bre i d'interès local, hi ha el cabussó emplo­ma­llat (Podi­ceps cris­ta­tus) amb 5 exem­plars a la zona del Port de la Selva i Llançà, la polla d'aigua (Galli­nula chlo­ro­pus) i, com a curi­o­si­tat, el ros­si­nyol bord ( Cet­tia cetti), a la riera del Port de la Selva. Apro­fi­tant el cens d'ocells marins, s'ha pros­pec­tat el lito­ral del parc i s'han detec­tat un mínim de 3 pare­lles nidi­fi­cants de corb marí emplo­ma­llat (Pha­la­cro­co­rax aris­to­te­lis sp. des­ma­resti), un ocell propi del mar Medi­ter­rani que en tot Cata­lu­nya cria només en lito­rals roca­llo­sos de l'Empordà i la Selva.

Espècies amenaçades censades al parc
1260
exemplars
de baldriga mediterrània
383
exemplars
de baldriga balear


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.