Medi ambient

Medi ambient

El cargol poma reviu

El mol·lusc invasor reapareixerà als arrossars del delta de l'Ebre per la pujada de la temperatura i la inundació dels camps amb aigua dolça

Els arrossaires provaran enguany la cianamida càlcica, un adob que elimina el cargol poma abans de plantar el cereal

Agricultura planteja inundar amb aigua de mar més de 5.000 hectàrees

El sindicat UPreclama indemnitzacions per als pagesos que van perdre una part de la collita el 2013

Els arrossaires del delta de l'Ebre sembraran l'arròs a les seues parcel·les d'aquí a pocs dies, ara que ja pràcticament tots els camps estan inundats. I serà llavors quan es podrà comprovar l'efectivitat del pla de xoc contra la plaga del cargol poma, perquè és amb l'aigua als camps i la pujada de les temperatures quan els exemplars del mol·lusc invasor, que han sobreviscut enterrats, tornen a aparèixer. “Hem d'avaluar l'eficàcia d'inundar amb aigua salada una superfície de 3.400 hectàrees del marge esquerre del Delta i decidir si enguany fem el mateix en una superfície de 5.300 hectàrees”, ha explicat el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal. Tot indica que l'índex de mortalitat als camps que s'han salinitzat ha estat del 100%, però ara cal comprovar si això té algun impacte negatiu en la producció d'arròs. “L'enemic de l'arròs sempre ha estat la sal, els productors hem evitat que entre als nostres camps i ara l'hem fet servir per eliminar la plaga”, ha dit el responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos (UP), Dani Forcadell. Però després d'inundar els camps amb aigua de mar durant algunes setmanes, es va introduir aigua dolça per evitar que el terreny quedés salinitzat. “La salinitat no afecta el terreny, hi ha zones que s'han inundat amb aigua de mar i tenen un índex de salinitat inferior a altres on no s'ha portat l'aigua salada”, ha assenyalat el president de la cooperativa Arrossaires del Delta de l'Ebre, Jordi Casanova. Així, si realment l'eficàcia d'aquest tractament es comprova que és del 100%, Casanova és partidari d'ampliar la zona inundada amb aigua salada la tardor que ve. “Si inundem tot l'hemidelta esquerre amb aigua salada, pegarem un cop molt fort a la plaga”, ha comentat el president d'Arrossaires, que sosté que aquesta mesura no es pot fer anualment perquè llavors sí que tindria impacte sobre el sòl. Amb tot, inundar amb aigua salada les zones més allunyades del mar i elevades del Delta té un cost important, que podria arribar als 1,5 milions d'euros. L'alternativa a l'aigua salada és l'assecament dels camps, però la mesura no és totalment efectiva i els pagesos són penalitzats per la Unió Europea per no haver mantingut els camps inundats durant els mesos d'hivern en compliment de les mesures agroambientals.

També abans de la sembra del cereal és el moment d'aplicar els productes convenients als arrossars per eliminar els cargols poma que hi hagi. Enguany, a més de la saponina, es provarà un adob, la cianamida càlcica. “Té el mateix preu que la saponina i l'IRTA n'ha comprovat l'eficàcia, però en ser un adob estalvia altres tractaments”, ha comentat Forcadell, que adverteix que és un producte “corrosiu”, per la qual cosa s'ha d'aplicar al camp abans de la sembra de l'arròs.

Una altra de les accions que es faran enguany per combatre la plaga és aïllar les zones que s'han netejat del mol·lusc invasor per evitar que es tornen a contaminar. En aquest sentit, el Departament d'Agricultura reclama als pagesos que extremen la precaució i col·loquen malles a l'entrada de la xarxa de reg. S'establiran diversos punts de control i neteja de la maquinària agrícola, tal com es feia entre els dos marges de riu, però ara a l'hemidelta esquerre. “Suposarà un problema logístic, perquè els pagesos tenen la terra escampada per distints punts, però comprenem que són necessaris tots els esforços per controlar la plaga”, ha dit el responsable del sector de l'arròs d'UP. Ara bé, el que no accepta UP és que no s'indemnitze els arrossaires que han tingut pèrdua de collita per la plaga del cargol poma. “Hi ha unes 300 hectàrees que es van haver de tornar a sembrar la temporada passada i els productors han rebut zero euros d'indemnització”, ha denunciat Forcadell, que reclama ajuts de l'Estat i europeus per al sector. En canvi, els propietaris de la zona assecada han estat penalitzats amb 54 euros per hectàrea per no haver inundat els camps durant els mesos d'hivern.

D'altra banda, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre instal·larà barreres elèctriques (de 12 volts) al riu per evitar que el mol·lusc invasor supere la zona d'Amposta.

3.400
hectàrees
d'arrossars es van inundar amb aigua salada després de la sega la temporada passada i l'índex de mortalitat del cargol poma ha estat pràcticament del 100%.
300
hectàrees
de camps es van haver de sembrar diverses vegades perquè el mol·lusc es menjava la planta.
15
centímetres
arriben a mesurar els exemplars adults de cargol poma, una de les cent espècies invasores més perjudicials del món per la seua afectació al conreu de l'arròs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.