Administracions

Salt rebaixarà un 1,4% l'interès del deute amb l'Estat

Afecta el préstec que es va concedir a l'Ajuntament per pagar proveïdors

Sant Julià de Ramis també s'hi acull

El govern de Salt, en mans de CiU, ha convocat per dilluns vinent un ple extraordinari per adherir-se a una rebaixa dels interessos del préstec que l'Estat va fer el 2012 a l'Ajuntament per pagar proveïdors. La rebaixa serà d'1,4 punts percentuals, de manera que l'interès que li quedarà per pagar a l'Ajuntament serà d'un 3,85%. Aquesta xifra, segons el regidor d'Hisenda, Albert Casellas, suposa un estalvi en vuit anys —els que es tardarà a amortitzar-lo— de 256.000 euros.

Per poder accedir a la rebaixa l'Ajuntament ha de complir una sèrie de requisits. En primer lloc, aquest estalvi financer s'haurà de destinar a pagar els proveïdors. D'altra banda, s'haurà de posar en marxa ja el sistema de la factura electrònica, que permetrà a l'Estat poder controlar millor la despesa dels ajuntaments. També s'hauran d'adherir a un programa per facilitar l'inici de l'activitat econòmica als emprenedors, i també escurçar els tràmits burocràtics per a la concessió d'autoritzacions per a l'obtenció de llicències d'activitats a través de les declaracions responsables —document en què el promotor declari sota la seva responsabilitat que compleix els requisits que la normativa exigeix.

Altres municipis, també

El municipi de Salt no és l'únic que farà de manera urgent aquesta tramitació, la data límit d'aprovació de la qual és el 14 de juny. L'Ajuntament de Sant Julià de Ramis, en mans del PSC, ha convocat també per dilluns vinent un ple extraordinari amb el mateix motiu. El seu alcalde, Narcís Casassa, assegurava ahir que és una bona opció per rebaixar la càrrega financera ja que les mesures que reclama l'Estat a canvi s'hauran d'acabar aplicant igualment. “El que fem, doncs, és avançar-nos, i ja va bé”, afirma. El préstec de proveïdors ha tingut dos anys de carència. Tant Salt com Sant Julià de Ramis tenen a partir d'ara vuit anys per amortitzar-lo.

Tres opcions per als ajuntaments

Tant Salt com Sant Julià de Ramis demanaran a l'Estat una rebaixa de l'interès de l'1,4% sense tocar cap altre dels paràmetres del préstec. És l'opció per als municipis que estan complint millor els seus compromisos amb els proveïdors, i que es van acollir al pla d'ajust el 2012 per obtenir el crèdit. Hi ha dues opcions més, però. Els ajuntaments que mantenen una dinàmica negativa podran obtenir dos anys més de carència i vint anys per pagar el préstec, en comptes de deu. En aquests casos el tipus d'interès es rebaixa un 0,4%. Als que tenen una evolució positiva se'ls manté el termini però se'ls dóna un any més de carència i una rebaixa de l'interès de l'1,31%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia