Medi ambient

El TSJ anul·la protecció a l'ampliació del camp de golf del Plantío d'Alacant

La Declaració d'Interés Comunitari, aprovada pel govern de Camps en 2010, incompleix la legislació municipal, autonòmica i europea

EU i Ecologistes en Acció van recórrer contra la DIC per “insostenible i agressiva” amb el patrimoni natural i paisatgístic de la ciutat, de la partida de Bacarot i de la zona protegida de la serra de Colmenares

El portaveu del grup municipal d'EU a l'Ajuntament d'Alacant, Miguel Ángel Pavón, i el portaveu de Ecologistes en Acció del País Valencià, Carlos Arribas, han informat hui de la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) per la qual s'anul·la la Declaració d'Interés Comunitari (DIC). El Consell va aprovar el maig de 2010 aquesta “mesura de protecció” per a ampliar el camp de golf del Plantío, en la partida alacantina de Bacarot, que ara queda anul·lada després que el TSJ haja estimat diversos dels motius d'impugnació continguts en el recurs conjunt que el grup ecologista i la formació d'esquerres van interposar en 2011. Tant Arribas com Pavón han qualificat l'actuació vinculada amb la DIC com a “insostenible i agressiva” amb el patrimoni natural i paisatgístic de la ciutat, de la partida de Bacarot i de la zona protegida de la serra de Colmenares.

El recurs va traslladar al TSJ diversos incompliments legals que han estat ratificats per l'alt tribunal autonòmic: des de l'incompliment de la llei valenciana del sòl no urbanitzable, que no permet que una DIC afecte sòl no urbanitzable protegit –el seu àmbit va incloure vora 500.000 m2 qualificats pel vigent PGOU com a sòl no urbanitzable protegit de rambla–, fins al de les normes urbanístiques de l'encara vigent pla, que no permeten destinar a ús esportiu sòl protegit de rambla, passant per la legislació estatal d'impacte ambiental ja que no es sotmetre l'actuació a un procés d'avaluació ambiental estratègica.

El recurs, defés pel lletrat José Luis Romero, també és estimat pel TSJ per incomplir-se el reglament valencià de paisatge, perquè no es va tramitar el preceptiu estudi d'integració paisatgística conjuntament amb la DIC, i els principis rectors de la llei de contractes i de les directives europees de contractació.

La sentència també indica que s'ha vulnerat l'exigència de publicitat en el Diari Oficial de la Unió Europea. Així mateix el text del TSJ anul·la l'increment del sostre edificable en 8.000 m2 respecte a la DIC de 1993, rebutjant l'intent del promotor de la DIC, l'empresari Manuel Ferri, de legalitzar l'excés d'edificació consumat en l'actual camp de golf mitjançant una llicència municipal concedida en 2005 per construir-hi més de 200 apartaments turístics.

Tant Pavón com Arribas celebren que el TSJ anul·le una actuació que, com el pla Rabassa –també anul·lat pel TSJ i sota sospita penal pel seu presumpte tripijoc– “és un pelotazo i una clara mostra de les nefastes, insostenibles i il·legals pràctiques urbanístiques dels dos últims alcaldes de la ciutat, els imputats Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo, i del govern de l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps, que el seu Consell, sent conseller de Medi Ambient i Urbanisme Juan Cotino, va aprovar. Tots ells i el seu partit reben una merescuda garrotada amb aquesta sentència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia