Medi ambient

Setge a la venda il·legal a la platja

La policia va detectar i va denunciar dijous a Roses 23 massatgistes i venedors ambulants en una operació especial

A la resta de la costa gironina, aquestes activitats no generen problemes destacats

És competència deslleial per al comerç i suposa un risc per a la salut

Amb més o menys intensitat segons els municipis, la concentració d'estiuejants a les platges és una oportunitat per intentar colar-hi activitats comercials il·legals. En alguns municipis no hi ha aquest problema i es fan els ulls grossos amb els eventuals venedors de cocos que recorren la sorra, però en altres casos, com a Roses, l'Ajuntament es veu obligat a muntar dispositius policials específics.

Dijous els cossos de seguretat de la policia local de Roses, els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i el Cuerpo Nacional de Policía van dur a terme a Roses un dispositiu conjunt per localitzar i denunciar massatgistes i venedors ambulants que durant la temporada estival ocupen les platges. L'operació, que va finalitzar amb la denúncia, té com a objectiu actuar contra aquestes pràctiques il·legals, atès el risc que suposa per a la salubritat i la higiene públiques, així com el perjudici per al comerç local. El dispositiu va donar com a resultat la detecció i la denúncia de 23 massatgistes i venedors ambulants, de nacionalitats xinesa, senegalesa, equatoriana i maliana.

El consistori rosinc explica que es vol posar tot l'èmfasi a advertir possibles usuaris i clients del perill que representen aquestes activitats. D'una banda, l'acció dels top manta planteja un problema de competència deslleial per als comerciants i actua en detriment de la qualitat turística de la població, mentre que els massatgistes no garanteixen les condicions higièniques ni de salubritat requerides, ni disposen dels coneixements necessaris per oferir aquests serveis.

Als municipis de Castelló d'Empúries-Empuriabrava i l'Escala expliquen que a les seves platges no es planteja aquesta problemàtica. Sí que hi ha controls i patrulles a les platges, però més per una qüestió de seguretat en relació amb l'afluència pròpia de l'estiu que no pas per perseguir activitats comercials il·legals a la platja. A Sant Pere Pescador, atesa l'extensió de les platges i el fet que el municipi no disposa de policia municipal, l'alcalde, Jordi Martí, posa més l'accent a controlar la instal·lació de guinguetes i activitats (festes, animacions musicals...) sense permisos. En aquest sentit, per primer any, l'Ajuntament ha destinat un empleat municipal a exercir aquests controls: “Com a mínim hem aconseguit que això no es desbordi; per ara no hem sancionat ningú, però si cal ho farem. No podem tolerar guinguetes i activitats sense permisos ni assegurances”, diu l'alcalde de Sant Pere Pescador.

A Lloret, tranquils

A Lloret de Mar, l'aplicació de l'ordenança de civisme ha fet disminuir dràsticament totes les activitats il·lícites a les platges. “Pràcticament no hi ha ni venda ambulant ni activitats no autoritzades; només tenim alguna denúncia per la realització de propaganda oral”, explica el cap de la policia local de Lloret de Mar, Joaquim Martín. A Blanes també es manifesten en el mateix sentit.

Policia en bicicleta

La lluita contra la venda il·legal a les platges, el top manta i els massatges la tenen guanyada a Castell-Platja d'Aro. La policia municipal disposa de quatre unitats per a la vigilància de platges. D'una banda, una unitat en bicicleta controla la zona del passeig i és probablement, juntament amb la unitat canina, la part més visible de la tasca dissuasiva. La unitat canina, amb un treball més dirigit a ajudar en la detecció de substàncies estupefaents, manté un suport puntual a la vigilància de platges. Existeix també una patrulla en barca i una patrulla de platja permanent, sovint d'incògnit, que, amb el suport de dos agents cívics i els punts de socors, mantenen un control suficient per no tenir problemes de venda il·legal. El regidor de Serveis, Antoni Botellé, assegurava que el top manta i els massatges ara “ja són residuals al municipi”. A l'Estartit, el regidor de Platges, Genís Dalmau, també afirma que el problema està controlat.

Els mercats, una oportunitat més per als il·legals

Al marge de les activitats comercials il·legals que intenten aprofitar-se de les multituds que ocupen les platges, diversos municipis costaners també han de reforçar els controls als mercats setmanals durant l'estiu. A Castelló d'Empúries i Empuriabrava, tot i que l'alcalde, Xavier Sanllehí, destaca que no hi ha una problemàtica important de venedors top manta, sí que han detectat la presència de venedors il·legals. “Al mercat setmanal dels dissabtes a Castelló, hem detectat que n'hi ha que intenten ocupar les places vacants sense permís i hem hagut d'actuar”, diu l'alcalde. El regidor de Mercats, Salvador Canet, confirma que es van aixecar cinc actes de venedors que no tenien els permisos exigits. Canet diu que els dispositius de control es repetiran els pròxims dissabtes.

A Sant Pere Pescador també tenen la mateixa problemàtica, amb l'agreujant que aquest municipi no disposa de policia municipal. “Els Mossos d'Esquadra fan controls, aixequen actes, fan marxar els il·legals, però no donen l'abast, perquè a l'estiu tenen molta feina”, admet l'alcalde, Jordi Martí. El mercat dels dimecres a Sant Pere Pescador és un dels importants de la costa. L'11 de juliol passat, els Mossos d'Esquadra hi van aixecar dues actes a vehicles que van controlar per un evident sobrepès i que va resultar que eren plens de material il·legal que molt probablement havia de proveir uns top manta. També es va aixecar una acta el 31 del mes passat i es va requisar una motxilla plena de material per a la venda il·legal.

E.C.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.