Medi ambient

El Castor, congelat un any després

Indústria estudia la fórmula per compensar la concessionària del magatzem de gas, després de la seva renúncia

Alcanar insisteix en el tancament total

Escal UGS rebrà almenys 1.400 milions pel retorn de la planta

Un any després de la crisi sísmica a la costa de l'Ebre, els veïns d'Alcanar no es rendeixen. Estan tranquils perquè l'onada sísmica va cessar amb la paralització de la injecció de gas al magatzem submarí Castor. I l'activitat, tant a la planta marina com a la terrestre, farà un any que està aturada el 26 de setembre. Però ara el debat se centra en qui assumirà el cost de la indemnització a la concessionària del magatzem de gas, estimada en almenys 1.400 milions d'euros, i quin és el futur de la instal·lació. En aquest sentit, el Ministeri d'Indústria no ha concretat encara quina fórmula farà servir per indemnitzar Escal UGS, l'empresa amb la participació majoritària de la constructora ACS de Florentino Pérez, però sí que ha deixat clar que segons el decret de concessió de l'explotació té dret a una indemnització pel valor residual de la instal·lació si rebutja el projecte. Un pas que Escal UGS ja va fer el juny passat i que els titulars dels bons que van contribuir a finançar l'operació van acceptar al juliol.

La indemnització a Escal UGS quedarà clara quan es presenti la reforma del mercat del gas. Una opció és que siguin els 7 milions de consumidors de gas natural els que n'assumeixin el cost. Així ho ha denunciat el responsable d'energia d'IU, Adolfo Barrena, que ha reclamat la compareixença urgent del ministre d'Indústria, José Manuel Soria. “Cada usuari hauria d'abonar 200 euros per un projecte que mai s'hauria d'haver permès”, ha dit Barrena. I en la mateixa línia s'ha pronunciat la Generalitat. “El primer objectiu era demostrar la relació directa entre la injecció de gas i els terratrèmols i això ha quedat constatat; ara la nostra batalla se centra a aconseguir el desmantellament de la planta i a exigir responsabilitats tant a l'empresa com als polítics que van autoritzar la concessió, per mala praxi”, ha assenyalat el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. En aquest sentit, el delegat ha recordat les diligències obertes per la fiscalia de Castelló, que investiga si es van cometre irregularitats tant en la concessió dels permisos com en l'execució del projecte. Tot i les reiterades peticions d'informació al govern de l'Estat, el govern català no ha obtingut cap resposta sobre les negociacions que manté amb l'empresa ni sobre el possible desmantellament de la planta terrestre i el magatzem submarí de gas.

Tampoc la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia accepta que els consumidors de gas paguin el tancament de la planta ni que ho assumeixin els fons públics. “No acceptem que els consumidors de gas hagin de pagar durant els pròxims vint anys un projecte condemnat al fracàs des del principi”, ha manifestat la portaveu de la plataforma, Cristina Reverté, que recorda que ja van advertir del risc sísmic de la zona. I, als costos d'indemnització a Escal UGS, tant el govern com l'Ajuntament d'Alcanar i la Plataforma en Defensa del Sénia sostenen que s'hi ha d'afegir el cost de desmantellament de la instal·lació. “El magatzem és inviable, no hi ha les grans cavitats que va explicar l'empresa i quan s'injecta gas a determinada velocitat es produeixen sismes; per tant, no és operatiu i s'ha de desmuntar”, ha explicat l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, que reclama que la zona recuperi el seu estat natural. Tot i que la planta terrestre és al terme de Vinaròs (Baix Maestrat), és al costat del nucli urbà d'Alcanar, en una finca que abans era citrícola. “Qui assumirà el cost de restaurar el cultiu?”, es pregunta Reverté.

Mocions als ajuntaments ebrencs

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha afluixat els actes populars contra el Castor, però no ha frenat l'activitat els darrers mesos. “Encara que el magatzem està tancat, continuem tenint un problema damunt la taula”, ha manifestat la portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia. I si bé fa mesos que no convoca actes de protesta, sí que ha continuat fent gestions per aconseguir el desmantellament de la planta i evitar indemnitzacions a la concessionària. Fa pocs dies va entregar mig miler de firmes al síndic de greuges de Catalunya per reclamar la investigació del procediment administratiu i que es depurin responsabilitats de les administracions que van autoritzar els permisos sense haver exigit prèviament els informes pertinents, com ara el sismològic. “Hem recollit un centenar més de firmes que també entregarem al síndic”, ha assenyalat Reverté. De fet, el síndic ha fet públic que portarà el cas del Castor al Consell d'Europa i que denunciarà la falta d'informació del magatzem de gas al comissari europeu de Drets Humans. També la plataforma farà una queixa al Banc Europeu d'Inversions perquè va finançar part del projecte. I el govern català no descarta tampoc adreçar-se a Europa.

El pas següent que farà la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia és la presentació de mocions als ajuntaments ebrencs, perquè les seves reivindicacions es tradueixin en un clam institucional. “Proposem als municipis que reclamin transparència i informació sobre el projecte, i que rebutgin un decret de concessió a l'empresa que atempta contra els interessos generals”, ha dit Reverté. Per la seva banda, el Ministeri d'Indústria no ha fet cap referència al desmantellament de la planta ni als costos de manteniment que se'n deriven. A la plataforma marina hi treballen 45 persones, tot i que fa un any que l'activitat està aturada i només s'hi fan tasques de manteniment i vigilància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.