Medi ambient

Més mitjans a Sant Feliu de Buixalleu contra els incendis

El batlle lloa les eines d'extinció actuals respecte a les del 1994

Un 90% de les finques fan plans de protecció

L'Ajuntament de Sant Feliu de Buixalleu disposa de més mitjans per combatre un eventual incendi al municipi, d'uns 64 km². L'alcalde, Josep Roquet (CiU), va explicar ahir que el municipi té ara dos dipòsits d'aigua –abans en tenien un– i una xarxa de més de 35 hidrants. “[El 1994] no hi havia cap eina a l'Ajuntament que ens marqués com havíem d'actuar.”

Roquet va participar ahir en la jornada Recordant l'incendi de 1994. On érem i on som?, organitzada pel Centre de la Propietat Forestal. Va recordar l'incendi del 1994, en què es va cremar un 80% del municipi (4.700 hectàrees, 45 explotacions agràries, vuit habitatges i masies). El batlle va assenyalar que el 80% dels camins de primer ordre estan pavimentats.

Dos punts diferents

L'àrea incendiada fa vint anys no va ser declarada zona catastròfica, tot i la petició municipal. El foc es va originar en dos punts –a Gualba i a Santa Coloma de Farners– i va cremar unes 11.000 hectàrees entre Santa Coloma, Breda i Massanes, entre altres municipis.

El president de l'agrupació de defensa forestal (ADF) Guilleries-Montseny, Josep Riera, va reclamar més ajuts forestals i va lloar la “neteja de camins” que fan els caçadors de senglars i el fet que un 90% de les finques fan ara plans de gestió.

Avui a la tarda (a les quatre) hi ha prevista una fira de material de prevenció i extinció d'incendis a la sala polivalent.

LA XIFRA

8
habitatges
i masies van ser afectades a Sant Feliu de Buixalleu pel foc els dies 10, 11 i 12 d'agost del 1994.

La responsabilitat i el control, en mans dels Bombers

En la jornada d'ahir al centre cívic Cal Mestre de Sant Feliu també hi van participar representants dels Bombers de la Generalitat, la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, el Centre de la Propietat Forestal i el Consorci Forestal de Catalunya, entre altres.

Edgar Nebot, sotsinspector del Cos de Bombers de la Generalitat, va ser ahir a Sant Feliu i va explicar que en situacions d'emergència com ara els grans incendis –i el de fa vint anys a la Selva en va ser un– “saps que no controlaràs tot el que hi ha, però saps que la responsabilitat és teva”. Nebot, membre del grup d'actuacions forestals (GRAF), va exposar que els veïns han de saber que en l'extinció d'un incendi “no tindran un camió a davant de casa, perquè no hi ha prou camions”, i que els professionals també han de ser conscients que el foc té avantatge i cal esperar el millor moment: “Saps que el foc va i anirà davant teu.”

Nebot no va participar directament en les tasques d'extinció del foc de la Selva de fa vint anys i va afirmar que la gestió dels boscos té marge de millora i que cal defugir el derrotisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.