El govern reclama l'ajut europeu en el cas del Castor
Un informe jurídic conclou que la indemnització a la concessionària del magatzem de gas vulnera la normativa d'ajuts d'estat
El conseller Puig demana a Enagás que no apuge la tarifa als usuaris
Un estudi jurídic de la Generalitat conclou que el reial decret d'indemnització a la concessionària del magatzem de gas Castor no respecta la normativa europea d'ajuts d'estat. És per això que el govern ha demanat la intervenció de la Comissió Europea, concretament s'ha adreçat al director general de la Competència, Alexander Italianer, i al director general adjunt per ajuts d'estat, Gert Jan Koopman. Segons l'informe del govern, el pagament rebut per Escal UGS, empresa participada majoritàriament per la constructora ACS de Florentino Pérez, a través d'Enagás compleix totes les condicions que el tractat de funcionament de la Unió Europea estableix per definir un ajut de l'Estat.
Pel que fa als motius utilitzats en l'informe, fan referència a l'elevat i decisiu grau d'intervenció pública en la definició del mecanisme de pagament, al fet que se'n beneficia una única empresa i que aquesta en traurà un avantatge respecte als seus competidors, tant estatals com comunitaris. A més, l'informe manté que el procediment legal seguit per aprovar la indemnització no s'ajusta als principis de bona regulació. En aquest sentit, el govern argumenta que s'ha creat una nova llei per evitar seguir el procediment administratiu previst, que només inclou la indemnització si les instal·lacions estan operatives i a preus de mercat, i requereix resolucions de la direcció general de Política Energètica i Mines, i de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia. Unes resolucions que no s'han emès. També exposa que la nova llei no s'ajusta a la transposició de les directives europees en matèria de mercats interiors de gas i electricitat. Finalment, conclou que és un error regulatiu utilitzar mecanismes per compensar les empreses mitjançant la factura al consumidor final.
Els arguments del govern coincideixen en els de la Plataforma Ciutadana de les Terres del Sénia, que ja els ha fet arribar a Europa i que està preparant una queixa i una petició a la comissió de peticions del Parlament Europeu. “Per què hem d'assumir el cost d'un magatzem que mai no ha estat operatiu?”, es pregunta la portaveu de la Plataforma en Defensa del Sénia, Cristina Reverté.
D'altra banda, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha demanat a Enagás que s'abstingui d'exercir el dret de cobrament que li correspon per recuperar l'import de la indemnització fins que es resolguin les diferents actuacions endegades per la Generalitat. A més de reclamar la intervenció d'Europa, el govern presentarà un recurs d'inconstitucionalitat.
LA FRASE
Manifestació al gener a Alcanar
La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha convocat pel pròxim 20 de desembre una assemblea informativa a l'auditori José Antonio Valls d'Alcanar. “Explicarem les gestions que hem fet a Brussel·les perquè revise el decret d'indemnització. No és just que el perjudici recaigui sobre els ciutadans, que haurem d'assumir un sobrecost per un servei que no ens prestaran”, ha explicat la portaveu de la Plataforma en Defensa del Sénia, Cristina Reverté, que recorda que els afectats pels terratrèmols no han rebut cap compensació. En l'assemblea es plantejarà una manifestació que tindrà lloc a Alcanar a mitjan mes de gener. “Serà un acte simbòlic d'enterrament del Castor”, ha dit Reverté. El moviment social insisteix en la necessitat que es desmantellen la planta terrestre i la marina, que ara estan en hibernació en mans d'Enagás.