Medi ambient

La Universitat d'Alacant ensenya a viure sense tòxics

El dimarts 16 de desembre, dues expertes en contaminació ambiental i risc químic analitzaran les substàncies que en el dia a dia afecten la salut

En el marc del Projecte Universitat Saludable i organitzat per Departament de Sociologia II i el Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d'Alacant, el dimarts 16 de desembre, tindrà lloc la Jornada Protegeix la teua salut. Viu sense tòxics a les 11 hores en la sala d'actes de l'aulari II.

La falta d'energia en el dia a dia, les cefalees o els problemes respiratoris o digestius que no remeten amb tractament mèdic, assenyalen com afecta a la salut el nostre entorn més immediat: la llar. Les radiacions naturals, els compostos quimicosintètics que hi ha en els productes de neteja, els materials de construcció i decoració, els articles de cosmètica i higiene personal, la roba i els aliments, com també les ones electromagnètiques i fins i tot una mala il·luminació, poden ser causa que l'organisme perda el seu equilibri i apareguen símptomes adversos.

Amb l'objectiu de descriure i aprendre a reconèixer els agents o els factors de riscos que podem trobar al nostre voltant, Elisabet Silvestre, doctora en Biologia i experta en Biologia de l'Hàbitat, presentarà el seu últim llibre “Vivir sin Tóxicos”.

A més, Silvestre oferirà opcions més saludables i alguns petits passos que ajuden a millorar el benestar i així evitar que els habitatges puguen ser una de les fonts de contaminació més importants per a la salut.

Opcions que també poden aplicar-se a l'entorn laboral, escoles, guarderies, i especialment en el disseny arquitectònic d'edificis més saludables.

D'altra banda, a les 13 hores, Dolores Romano, enginyera agrònoma i consultora en prevenció del risc químic, presentarà la “Guía de campaña sobre sustancias que alteran el sistema hormonal”. Aquesta campanya, d'Ecologistes en Acció, pretén informar sobre què són els alteradores hormonals, els efectes per a la salut i el medi ambient que tenen i les fonts d'exposició per a eliminar o reduir l'ús i l'exposició a EDC.

En les últimes dècades s'ha incrementat la incidència de malalties del sistema reproductor, malalties neurològiques i metabòliques com l'obesitat i la diabetis, i s'ha produït un declivi de la capacitat reproductiva. Aquestes malalties estan relacionades amb l'exposició, en particular durant el desenvolupament uterí, a contaminants ambientals que tenen la capacitat d'alterar el sistema hormonal, coneguts com alteradors hormonals o disruptors endocrins (EDC, en les seues sigles en anglès).

Aquestes substàncies es poden trobar en aliments, productes i articles de consum d'ús habitual com per exemple en articles de PVC, fragàncies, resines que recobreixen llaunes de conserva i begudes, tiquets de compra, etc.

Les sessions podran seguir-se en directe a través de videostreaming. L'entrada és lliure, limitada a la capacitat de la sala d'actes de l'aulari II.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.