Medi ambient

Impulsen l'expansió de ramats de vaca de l'Albera arreu de Catalunya

La finca de Baussitges, a l'Alt Empordà, segueix sent el nucli de la raça i en deté els drets

Es potencia per a pastures i per comercialitzar-ne la carn

La vaca de l'Albera ja no pastura només a la muntanya que ha donat nom a aquesta raça de bestiar autòctona, sinó que se'n poden trobar petits ramats a les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Lleida. L'expansió de la raça la promouen des de la finca de Baussitges, al terme d'Espolla, on hi ha uns 400 exemplars de bestiar d'aquesta raça i que fins fa poc era l'única propietat on es mantenia la raça. Marta Carola, propietària de la finca de Baussitges, explica que la necessitat de protegir i conservar la raça, que estava en perill de desaparició, aconsellava que es creessïn més nuclis de població. “Per conservar les característiques d'aquesta raça i evitar problemes de consanguinitat, i també per precaució per si un dia hi hagués algun problema a Bausssitges, no és aconsellable que tota la població es concentri en un sol nucli”, explica la ramadera. Per això s'ha creat l'associació de ramaders de vaca de l'Albera que, segons Carola, té actualment setze ramaders, repartits en diferents punts de Catalunya. L'associació s'encarrega de buscar ajuts per als ramaders interessats i, a més, posa a disposició tècnics i suport per concretar projectes. En l'actualitat, ja hi ha uns 150 exemplars de vaca de l'Albera en petits ramats en diferents llocs de Catalunya que s'han constituït a partir de la cessió de vaques procedents de Baussitges.

Carn ecològica

La vaca de l'Albera és especialment apta per a projectes de recuperació de prats i pastures o de creació de franges de protecció d'incendis amb la introducció de ramats. “És una vaca per a ramaderia extensiva i per a pastures i acostumada a alimentar-se amb branques i matolls”, diu Carola. En aquest sentit, el 2014, es van introduir 17 exemplars en pastures a la vessant nord del parc natural del Montnegre, al terme de Sant Celoni, mitjançant un projecte impulsat per la Diputació i l'Obra Social de La Caixa.

Paral·lelament, però, també es promou la comercialització de carn de vedell de vaca de l'Albera. Només es comercialitzem per a carn vedells mascles, ja que les femelles es reserven per a la reproducció. La producció, per ara, és petita, de l'ordre d'uns 4 vedells al mes per a la finca de Baussitges. Marta Carola explica que s'està intentant obrir mercat, en col·laboració amb l'institut d'investigació de l'Irta. “La carn es comercialitza com a carn ecològica i intentem que no sigui gaire més cara que la carn habitual”, diu la ramadera de Baussitges. Per ara, es pot trobar en algunes carnisseries selectes, restaurants i cooperatives de consumidors. De dos anys ençà, a Barcelona, el restaurant La Royale, del xef empordanès Paco Pérez, ja proposa a la carta carn de vedell de l'Albera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.