Infraestructures

Una nova canonada garantirà la provisió d'aigua al Camp de Tarragona

El Consorci d'Aigües desdoblarà l'actual conducte del coll de Balaguer per garantir el subministrament en cas d'avaria

L'obra té un cost de 4 milions

Amb l'objectiu de garantir en tot moment el subministrament d'aigua als usuaris del Camp de Tarragona, el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha impulsat la construcció d'una variant de l'actual canonada al coll de Balaguer, un dels punts orogràficament més complexos dels 400 quilòmetres que té la seva xarxa. Segons les previsions del CAT, la variant d'aquesta canonada –que segueix un recorregut alternatiu a l'actual túnel del coll de Balaguer d'un quilòmetre de llargària– estarà enllestida a finals d'estiu, tot i que el conjunt de l'actuació no culminarà fins a finals d'any. L'execució del projecte es va iniciar durant el 2014 i l'empresa adjudicatària ha estat Acciona per un valor de gairebé 4 milions d'euros. A banda de les actuacions hidràuliques, el projecte preveu també accions ambientals i de memòria històrica relacionades amb l'emplaçament que afecta parcialment el PEIN de la Rojala.

Segons Josep Xavier Pujol, director d'infraestructures i producció del CAT, l'actuació s'ha efectuat en “un punt crític” com és el coll de Balaguer, frontera natural entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Fins a la realització de l'acció actualment en curs, una avaria de la canonada en el túnel situat al coll de Balaguer podria deixar desabastit el territori. A la inversa, ara es podran emprendre treballs de manteniment sense afectar el servei ni la qualitat del subministrament. “Aquest bypass donarà una major seguretat al subministrament del CAT”, va destacar Pujol, el qual hi va afegir que es tracta d'una “mesura preventiva”. “En cas d'avaria en aquesta zona fins ara difícilment podríem solucionar-la en 24 hores, que és el marge de reserva”, va especificar el director d'infraestructures del CAT. De fet, Pujol va explicar que el CAT ha detectat “patologies” en la canonada actualment en servei, com ara carbonatació, tot i que ha precisat que és habitual en una infraestructura de formigó d'aquestes característiques amb gairebé 30 anys d'activitat. També hi va afegir que, d'acord amb el CSIC, ja s'estan efectuant actuacions per millorar l'evolució d'aquestes patologies. En tot cas, la variant únicament té com a finalitat ser una alternativa al sistema actual si hi ha qualsevol incidència.

El projecte ha necessitat d'una planificació acurada tant per la complexitat del traçat que travessa la CN-340 com per l'orografia del terreny qualificat parcialment com a PEIN de la Rojala. Aquesta circumstància representarà la restitució final de l'indret en finalitzar l'actuació. Així mateix, en una de les finques adquirides pel CAT per l'obra hi ha un búnquer de la Guerra Civil espanyola. La intenció del CAT és, d'acord amb l'Ajuntament de Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, habilitar-hi l'accés i facilitar-ne l'ús cívic.

LA FRASE

Aquest ‘bypass' donarà una major seguretat al subministrament
C
Josep Xavier Pujol
director d'infraestructures del cONSORCI D'AIGÜES DE TARRAGONA

LA XIFRA

1
quilòmetre
de canonada travessa el coll de Balaguer, un dels punts més complexos de la xarxa del CAT.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia