Medi ambient

Gavà vol un pla per frenar la regressió de la platja

Un estudi atribueix a les obres d'ampliació del port de Barcelona la pèrdua de sorra de les platges del sud

El consistori reclama 130.000 m³ de sorra per assegurar un ample mínim de 20 metres

L'ampliació del port de Barcelona i la conseqüent construcció d'espigons ha motivat que les platges del Prat, Viladecans i Gavà hagin perdut sorra, un fenomen que no sembla solucionar-se tot sol. És per aquest motiu que l'Ajuntament de Gavà ha demanat tant a la direcció de Qualitat i Avaluació Ambiental i Medi Natural de l'Estat com a la direcció de Costes i Acció Territorial de la Generalitat que posin en marxa les accions necessàries per evitar i corregir la regressió del litoral. Entre altres mesures, l'Ajuntament proposa que s'hi aporti la sorra necessària i que s'adoptin les mesures que calguin per revertir aquesta situació.

L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, assenyala a la carta que ha enviat als responsables de l'Estat i la Generalitat que “ja fa temps que estem observant que a les nostres platges, així com al litoral del Prat i de Viladecans, s'està produint un fenomen de regressió”. Sánchez recorda que el setembre del 2011 el Parlament va encarregar un estudi al Centre Internacional d'Investigació dels Recursos Costaners sobre les platges de Gavà i Viladecans que va concloure un important retrocés de la línia de la sorra atribuïble a l'ampliació del port i a la manca d'efectivitat de les mesures correctores. Amb aquest estudi a la mà, el consistori va reclamar al Ministeri de Medi Ambient que promogués accions per corregir la situació. Un estudi posterior que Gavà va encarregar al mateix Centre Internacional d'Investigació dels Recursos Costaners proposa que s'aportin 50.000 metres cúbics de sorra a l'altura de l'hotel AC per començar a minimitzar la pèrdua d'ample, que es calcula de dos metres per any a la zona nord de la platja. I que s'aportin 80.000 metres cúbics a tocar de les dunes perquè actuïn com a defensa contra els temporals. D'aquesta manera s'asseguraria un ample mínim d'entre 20 i 30 metres a la platja. “No volem generar alarma, però hem d'estar amatents i exigir que s'adoptin les mesures correctores”, assenyala l'alcaldessa.

L'associació de veïns de Gavà Mar alerta des de l'any 2006 de la regressió, que atribueix al desviament del Llobregat i a les obres d'ampliació del port. “L'Ajuntament deia llavors que era normal i que la platja es regeneraria sola. Ara veiem que teníem raó i que la platja no s'ha recuperat”, denuncia la presidenta de l'entitat, Elisabet Martínez.

LA FRASE

Fa temps que venim observant que a les nostres platges s'està produint un fenomen de regressió
Raquel Sánchez
Alcaldessa de Gavà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.