Infraestructures

Casernes que desapareixen

S'estant tirant a terra les antigues casernes de la Guàrdia Civil de Portbou i la Jonquera

L'Ajuntament de Portbou reclama que l'espai passi a ser del municipi, mentre que l'edifici de la Jonquera s'ha venut a un privat

Les casernes de la Guàrdia Civil de la Jonquera i Portbou estan a punt de passar a la història. Aquests dies estan acabant de ser enderrocats els dos edificis, que estaven abandonats i en un estat ruïnós. De fet, els agents que hi treballaven ja no usaven les instal·lacions de feia temps i el desús havia acabat de perjudicar-ne les instal·lacions. A Portbou, ara reclamen que l'antiga caserna passi a ser del municipi, mentre que a la Jonquera l'edifici havia passat a mans d'un privat, que encara no ha concretat què farà en el solar que ha quedat.

En el cas de la caserna de Portbou, l'edifici s'ha enderrocat gairebé tot, però s'ha mantingut la primera planta perquè pugui ser usada com a aparcament per als agents de la Guàrdia Civil que treballen al municipi. El cos de policia s'ha replegat a l'edifici contigu a l'antiga caserna, que es va construir per ampliar les instal·lacions del 1902. Cal recordar que a Portbou h i havia arribat a haver prop d'un centenar d'agents, mentre que ara en queden setze o disset. L'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, ha explicat que té la intenció d'anar a Madrid a demanar que l'espai de la caserna sigui cedit al municipi per fer-hi un equipament en un futur.

Pel que fa a la Jonquera, l'enderroc ja està gairebé acabat, i on hi havia hagut l'edifici només hi queda un solar. La desconstrucció s'ha fet per requeriment de l'Ajuntament. I és que el mal estat de conservació en què estava la caserna havia generat preocupació perquè els dies que bufava la tramuntana els porticons picaven i queien trossos de fusta i obra. L'enderroc ha anat a càrrec de l'empresa valenciana que havia comprat l'edifici al Ministeri de l'Interior, que va vendre la caserna, després que els noranta agents de la Guàrdia Civil que queden a la Jonquera es traslladessin a la zona de la duana.

Sense trasllat a Figueres

A Figueres, ja no es parla del trasllat de la Guàrdia Civil a Peralada. El 2012 el llavors alcalde Santi Vila va anunciar que el cos de policia deixava la ciutat per la falta de pressupost per fer millores a la caserna del carrer Nou, que està molt degradada. La Guardia Civil també va descartar traslladar-se a l'edifici del carrer Mandri, que oferia el consistori, al costat del barri de Sant Joan. Ara s'estan fent millores a la part de la caserna de Figueres que encara s'utilitza (la part superior, on hi havia els habitatges, no es fa servir). Són millores mínimes per continuar fent servir les instal·lacions.

LES FRASES

Demanarem a Madrid que ens cedeixin l'espai de la caserna per al municipi de Portbou
Josep Lluís Salas
alcalde en funcions de portbou
Des de l'Ajuntament vam requerir l'enderroc de la caserna perquè era un perill
Sònia Martínez
alcaldessa en funcions de la jonquera
Nous usos

La majoria d'edificis s'han reconvertit en habitatges

A les comarques gironines hi ha hagut ja experiències d'antigues casernes de la Guàrdia Civil que s'han reconvertit en uns nous usos. La majoria són ara pisos protegits per a gent gran o simplement habitatges lliures. Però també hi ha altres casos, com per exemple a Palamós, que han de servir per ampliar l'hospital comarcal. De fet, hi ha un conveni signat des de 2010, però a hores d'ara hi ha discrepàncies sobre aquesta qüestió a l'Ajuntament, especialment pel preu. A Olot, en el lloc que ocupava la caserna, a la plaça Balmes, ara hi ha uns pisos assistits per a gent gran. A Sant Joan les Fonts, l'edifici on hi havia hagut la caserna de la Guàrdia Civil s'ha adequat per a sis associacions. També a la Vall d'en Bas l'antiga caserna de la Guàrdia Civil és ara un alberg públic familiar. I a Banyoles, a la dècada dels noranta també es va enderrocar per fer-hi pisos.

També n'hi ha que estan pendents d'un nou ús, com és el cas de Sant Joan de les Abadesses, on l'edifici continua tancat i se'n reivindica la cessió a l'Ajuntament per promoure-hi pisos de lloguer social.

Patrimoni

S'han venut com a mínim vuit propietats a la demarcació

En els últims anys el Ministeri de l'Interior ha venut com a mínim vuit propietats a les comarques gironines, edificis (també solars) en la majoria dels quals abans hi havia casernes de la Guàrdia Civil amb dades de 2014. L'últim cas és el de la Jonquera, quan l'any passat una empresa privada de València va comprar l'edifici a Giesa (Gerència d'Infraestructures i Equipaments de Seguretat de l'Estat), que és l'ens del govern espanyol que s'encarrega de les vendes. Queda pendent la caserna de Sant Joan de les Abadesses. Si anem una mica més enrere, la Generalitat va comprar el 2003 un edifici propietat d'Interior a Planoles. El 2004, l'Ajuntament d'Olot va comprar l'antiga caserna de la plaça Balmes, que s'ha reconvertit en pisos per a gent gran. El 2006 es va vendre un solar a Figueres, i aquell mateix any es van vendre propietats a Agullana, Platja d'Aro (l'antiga caserna) i Maçanet de Cabrenys. Segons la informació facilitada per la Guàrdia Civil, aquestes vendes s'han fet o bé perquè els edificis tenien deficiències estructurals greus o perquè ja no estaven operatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.