Medi ambient

Alerta als boscos del Vallès després de la ventada

Sis mesos després del temporal, i tot i els treballs de neteja fets, queden molts arbres a terra a les zones forestals afectades

Es preveu una campanya d'estiu complicada i es demana precaució

Sembla que serà una campanya d'estiu com a mínim complicada als boscos del Vallès Occidental i de l'Oriental. Al risc habitual d'incendi, se suma l'existència de nombrosos arbres que van caure per la ventada excepcional que fa sis mesos va colpejar la zona. Tot i que ja s'ha treballat a les àrees més afectades, el cert és que encara hi ha molta feina a fer i això suposa que el període de més risc d'incendis forestals al Vallès arribarà amb una part dels boscos malmesos pendents de neteja.

En aquest temps, s'han obert i posat a punt camins forestals, s'han netejat els espais més propers als municipis i s'han iniciat els treballs en propietats privades, malgrat que no a tot arreu per inconvenients com ara els problemes d'accessibilitat. La situació és diversa. Per exemple, està previst que en zones com ara el bosc de Can Deu de Sabadell la neteja estigui “pràcticament finalitzada a finals de juny”, com explica Hilari Teixidó, el gestor de la finca. Continuaran, però, els operaris i hi podrien treballar fins després de l'estiu, a la franja oriental de la ciutat, a la zona que afronta amb Castellar del Vallès, on els camions que porten la fusta tenen problemes per passar pels camins. A la propietat privada més afectada d'aquest altre municipi vallesà, can Casamada, ja s'ha actuat a la part més malmesa, però com diu el seu propietari, Ramon Casamada, la intervenció continuarà fins a la tardor. “Sis mesos després no hem tornat a la normalitat”, hi afegeix. Pel que fa a la zona de Terrassa, el primer tinent d'alcalde en funcions, Alfredo Vega, comenta que tot i que el contracte amb l'empresa de neteja acaba a finals de juliol, no es descarta que els treballs durin més per l'excepcionalitat de la situació. En el cas del Vallès Oriental, per exemple, a Bigues i Riells es calcula que s'ha actuat a la meitat dels boscos afectats, i a Santa Eulàlia s'ha treballat en un 40% de les 300 hectàrees de bosc que van patir danys en la ventada, segons informa Ferran Polo, d'El 9 Nou.

El president de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) del Vallès Occidental, Enric Sapés, comenta que “a les zones on van caure el 90 o 95% dels arbres o bé ja s'ha treballat o s'està fent”. L'existència de treballadors a les zones boscoses fa que la situació sigui “delicada”, tot i que han de disposar a l'estiu de permisos especials per treballar-hi i han de ser professionals especialitzats en l'extracció de fusta per, entre altres coses, no fer malbé el bosc i evitar tot tipus de riscos. Mostra, però, la seva preocupació pels arbres que puntualment van quedar a terra als boscos, ja que “és fusta seca que també pot suposar un perill”. Tot i afirmar que “hi ha un risc més elevat d'incendi per l'excepcionalitat de la ventada”, assenyala que el factor clau serà el temps. Les pluges dels darrers dies i les que s'esperen en les pròximes hores donen tranquil·litat al col·lectiu d'agents forestals.

Ajuntaments i propietaris forestals coincideixen en l'excepcionalitat d'una ventada que va provocar dues víctimes mortals i nombrosos ferits, la caiguda de milers d'arbres i desperfectes xifrats en milions d'euros. La mostra és que sis mesos després encara no s'ha recuperat tota la normalitat. Els consistoris demanen que s'extremi la precaució ja que són conscients que poden ser zones transitades. L'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, va més enllà i afirma que quan es constitueixin els ajuntaments proposarà que s'adoptin mesures extraordinàries en moments puntuals d'alt risc.

LA FRASE

Sis mesos després de la ventada no hem tornat a la normalitat
Ramon Casamada
Propietari de la finca can casamada de Castellar del Vallès

LA DATA

09.12.14
Es va produir
una ventada excepcional que va afectar part del Vallès Occidental i de l'Oriental.

L'estat de les ajudes oficials

La Diputació de Barcelona ha repartit uns tres milions d'euros entre 26 municipis del Vallès Occidental i de l'Oriental afectats per les ventades. Segons fonts de l'organisme, es van abonar als consistoris a principis de maig. Falta, però, completar l'ajut que rebrà Terrassa, que en un primer moment només va obtenir 94.205 euros. El consistori terrassenc va presentar més documentació, que és estudiada pels tècnics de la Diputació i que en breu tindrà resposta. Els ajuts de la Generalitat encara estan pendents. En aquest sentit, l'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, lamenta que, de moment, no s'hagin complert els compromisos.

El president dels ADF del Vallès, Enric Sapés, després de fer un exercici d'autocrítica perquè davant l'excepcionalitat de la situació no ha aconseguit més recursos de l'administració, afirma que com a federació “han trobat a faltar un ajut extraordinari de la Generalitat i més suport de la Diputació”.

Els propietaris forestals no han rebut cap ajuda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.