Administracions

Presó sense fiança per a Jordi Sumarroca

El conseller delegat de Teyco va ser detingut dijous en el marc d'una operació policial vinculada al cas Torredembarra

Llibertat amb càrrecs per a la resta de detinguts, entre ells l'exalcalde Daniel Masagué

El conseller delegat de Teyco, Jordi Sumarroca, està en presó provisional des d'ahir a la nit després de comparèixer davant el jutjat d'instrucció 1 del Vendrell per la seva relació amb el cas Torredembarra. Sumarroca, que es va negar a declarar, va ser detingut dijous, juntament amb quatre persones més –inclòs l'exalcalde de CiU Daniel Masagué–, en el marc de l'operació Petrum, en què s'investiguen presumptes delictes contra l'administració pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

La investigació correspon a la peça separada número 3 del cas Torredembarra i se centra, entre altres aspectes, en les factures que Masagué va cobrar a filials de Teyco i que podrien tractar-se de pagaments de comissions o suborns. Jordi Sumarroca és fill de Carles Sumarroca, un dels cofundadors de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), motiu pel qual Teyco –fundada pel seu tiet Joaquim– sempre s'ha considerat propera al partit.

L'advocat de Sumarroca, Diego Artacho, va anunciar que dilluns presentaran recurs contra el decret de presó a l'Audiència de Tarragona, ja que el troben desproporcionat.

En llibertat

Els altres quatre detinguts dijous per la Guàrdia Civil van quedar en llibertat amb càrrecs, tot i que la majoria amb un seguit de mesures cautelars. És el cas de Daniel Masagué, que va abandonar els jutjats ahir a la tarda, després d'haver estat detingut el dia abans al seu domicili a Torredembarra. “La meva detenció ha estat simplement per no interferir en les investigacions que s'estaven desenvolupant”, va dir en relació amb l'operació policial de dijous.

Masagué, que ja havia estat detingut el juny del 2014 i que a conseqüència d'això va estar setze dies en presó provisional, continua imputat pels mateixos càrrecs pels quals ja se l'investigava: diversos delictes contra l'administració pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. El jutge li ha mantingut les mesures cautelars fixades des de l'estiu passat, i hi ha afegit la prohibició de sortir del país. L'instructor, però, va rebutjar la petició feta pel fiscal anticorrupció, José Grinda, d'ordenar presó provisional eludible amb una fiança de 15.000 euros.

L'exalcalde es va acollir al seu dret a no declarar, tal com ja va fer l'any passat, ja que la peça relativa a Teyco està encara sota secret de sumari. Tot i això, quan va sortir dels jutjats, va reconèixer que hi havia hagut “relacions comercials” amb Teyco –la mateixa companyia ho va admetre dijous en un comunicat–. “No m'he amagat ni m'amagaré. Tan sols demano que no es faci un judici paral·lel”, va declarar.

Factures sospitoses

Una hora i mitja abans abandonaven les dependències judicials Joaquim Sumarroca, president honorari de Teyco, i la seva filla Susanna Sumarroca, també directiva de l'empresa. El jutge els imputa els presumptes delictes de blanqueig de capitals i suborn, i tindran l'obligació de presentar-se cada mes al jutjat. Tots dos van respondre a les preguntes dels seus advocats, i van optar per mantenir-se en silenci en les qüestions plantejades pel jutge i la fiscalia anticorrupció. Quan van sortir, tampoc van voler fer declaracions. El gestor de Palafrugell Marià Judez també va quedar en llibertat amb càrrecs.

Un dels aspectes que s'estarien investigant en la peça separada de la instrucció central són les factures que Masagué va cobrar a través de les seves empreses Maes i Daloi a filials de l'àmbit de la gestió hotelera de Teyco. Segons va publicar ahir el diari El País, la quantitat cobrada se situaria, segons les últimes informacions, en 1,43 milions d'euros. El jutge estaria investigant si aquestes operacions són el pagament d'algun tipus de favor o de comissió, ja que Teyco va executar les obres del pàrquing Filadors al municipi –en un concurs en què l'oposició va denunciar que s'havia afavorit l'empresa dels Sumarroca– i també les obres de millora del clavegueram encarregades per l'empresa d'aigües Sorea.

Fonts de Teyco, que no van voler confirmar si la xifra d'1,43 milions és correcta, sí que van confirmar que havia existit una relació comercial amb Masagué dins d'un projecte de creació d'un restaurant en un hotel que llavors era propietat de la companyia a Barcelona.

A través de les seves dues societats, s'hauria encarregat al llavors alcalde torrenc la posada en marxa del projecte, que mai va arribar a començar a funcionar. De fet, segons ha pogut saber aquest diari, Teyco ha reclamat a Masagué el retorn d'aquestes quantitats, ja que no es va arribar a oferir el servei compromès.

Vaig mantenir relacions comercials amb l'empresa Teyco. Mai no ho he negat
Daniel Masagué
Exalcalde de Torredembarra (CiU)
La meva detenció ha estat per no interferir en la investigació. Ni m'amago ni mai m'he amagat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.