Infraestructures

Comencen les obres per soterrar la línia elèctrica de l'istme del Trabucador

El projecte tindrà un cost de 800.000 euros i estarà finançat entre Endesa, la Generalitat i l'empresa Infosa

Els treballs duraran prop de quatre mesos

Després de dècades de reivindicacions, finalment ahir van començar les obres per soterrar la línia elèctrica aèria que creua l'istme del Trabucador, al Parc Natural del Delta de l'Ebre. Els treballs tindran una durada d'uns quatre mesos i aconseguiran eliminar l'impacte visual que provoca la xarxa elèctrica a l'entorn. El cost d'execució de les obres ascendirà a 800.000 euros, que seran finançats entre l'empresa que explota les Salines de la Trinitat (Infosa), que hi aporta un 50%; Endesa, que pagarà un 30%, i la Generalitat, amb el 20% restant. El cost de desmantellar l'actual xarxa elèctrica serà a càrrec de l'Estat.

Els operaris instal·laran tres cables, dos de subterranis i un de submarí, al llarg de les tres fases d'execució de les obres. Entre tot, la nova xarxa sumarà més de 5.500 metres de cable, i el tram submarí serà el més llarg; concretament, 4.800 metres, que fan d'aquest cable “el primer d'aquestes característiques que s'ubica a Catalunya”, tal com va explicar ahir el responsable de la xarxa de mitjana i baixa tensió d'Endesa a Tarragona Sud, Albert Duaigües. El tècnic va assegurar que, una vegada finalitzen els treballs, “no quedarà cap tram de la línia elèctrica entre les Salines i la badia dels Alfacs, donant resposta així a una demanda del territori”.

Per ara, el projecte ocupa sis operaris que estan realitzant ja les obres en la part més superficial. Quan s'hagin d'impulsar els treballs en la part submarina, entre el setembre i el novembre, s'afegiran catorze persones més a la plantilla. Vuit d'elles seran busos, entre els quals hi haurà biòlegs, arqueòlegs i els encarregats de fer l'estesa del cable. Les altres sis estaran a sobre de les barcasses que facilitaran les obres.

La presència de biòlegs, segons va aclarir Duaigües, és per garantir un correcte tractament a la flora i la fauna afectades pel cablejat. Com les nacres, un mol·lusc que serà catalogat i reubicat a ambdós costats del tram submarí. També es tindrà cura en diverses espècies vegetals.

LA FRASE

El cable submarí, de 4.800 metres, serà el primer d'aquestes característiques que s'ubica a Catalunya
ALBERT DUAIGÜES
tècnic d'endesa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia