66 administracions locals ja ingressen els impostos a l'ATC
Fins a 171 corporacions han aprovat mocions per donar suport a la sobirania fiscal
Igualada farà efectiu el pagament de l'IRPF i l'IVA mitjançant l'Agència Tributària de Catalunya a partir del setembre que ve
“Vivim un moment cabdal per assolir la independència del nostre país i és ara quan fan falta, més que mai, accions decidides.” Amb aquest argument, Marc Castells, alcalde d'Igualada, defensa que a partir del setembre el seu ajuntament comenci a ingressar l'IRPF i l'IVA a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). La capital de l'Anoia se sumarà, així, als 66 ajuntaments i consells comarcals que, segons dades de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), exerceixen d'una forma més o menys regular la sobirania fiscal –pas previ a la consecució d'una hisenda catalana pròpia– i a les 171 corporacions locals que de moment n'han aprovat mocions de suport.
Igualada ingressarà a l'ATC uns 2,6 milions d'euros anuals corresponents a l'IVA i l'IRPF. Tot i que de moment és un acte simbòlic, ja que després els diners són transferits a l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), per a Castells és “un gest imprescindible; l'Agència Tributària Catalana ara demana que li fem confiança per agafar el múscul que necessita”. Per demarcacions, i segons l'AMI, a Barcelona actualment hi ha 34 ajuntaments que ja paguen els seus tributs mitjançant l'ATC; a Girona, 21; a Tarragona, 6 i a Lleida, 2.
Un dels municipis més veterans en la pràctica de la sobirania fiscal (des del 18 d'abril del 2013) és Premià de Dalt, que l'any passat en total va ingressar 525.000 euros a l'ATC. El seu alcalde, Josep Triadó, té clar que “l'objectiu final ha de ser que els diners recaptats aquí es quedin aquí per cobrir les nostres necessitats”. En aquest sentit, Eudald Calvo, alcalde d'Argentona –municipi que el 2014 va liquidar 568.380 euros (bàsicament d'IRPF) mitjançant l'ATC–, sosté que “si necessitem estructures d'Estat, fer el pagament via l'ATC és una manera de contribuir a fer que la roda comenci a girar”. Aquesta manera d'exercir la sobirania fiscal és legal, com recorda Joan Ignasi Vidal, alcalde de Balaguer: “Entenem que no fem res que no toqui, perquè acabem pagant igual, però si un banc pot ser un organisme col·laborador, per què la Generalitat, per via de l'ATC, no pot ser-ho?”
De forma telemàtica
Des de fa uns mesos es pot fer l'ingrés dels tributs de forma telemàtica. L'oficina virtual de l'ATC ofereix la possibilitat de presentar i fer el pagament a l'instant dels impostos models 111 (IRPF, retenció als treballadors), 115 (IRPF, retenció de lloguers) i 303 (IVA). Si s'ingressen els diners per Internet, l'ATC aconsella fer-ho abans del dia 15 de cada mes per evitar els problemes de retard a l'hora de fer efectiva la transferència de l'ATC a l'AEAT, els quals han suposat algun maldecap als consistoris. Segons dades de l'agència catalana, entre els mesos de gener i juny d'aquest any, 69 administracions hi han ingressat l'IRPF, de les quals 16 a més a més també hi han dipositat l'IVA. En termes d'imports, el primer semestre del 2015 l'ATC ha percebut de les corporacions locals 6.360.806 euros (quasi el 90% del total) i 715.652 euros de particulars i empreses.
Amb l'espasa de la denúncia sempre a sobre
Fer el pagament dels impostos que gestiona l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) mitjançant l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) no és cap delicte però hi ha qui s'entossudeix a fer-ho creure així. Segons dades de l'AMI, 106 ajuntaments i consells comarcals han estat denunciats per la delegació del govern espanyol acusats d'impulsar la sobirania fiscal. Dels 121 contenciosos impulsats per la delegada del govern, María de los Llanos de Luna, i que els jutjats han acabat desestimant, arxivant o no admetent a tràmit, 80 feien referència a la sobirania fiscal. D'aquests 80, 22 fins i tot han tingut sentències fermes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, com en el cas de Llorenç del Penedès, Roquetes, Sant Joan de Vilatorrada, Font-rubí, Ribes de Freser o la Jonquera, per citar-ne només alguns.
La persecució de la delegada del govern a qualsevol acció promoguda des de l'àmbit municipal relacionada amb la independència té un abast molt més gran. Segons dades de l'AMI, fins ara per no penjar la bandera espanyola a l'ajuntament han estat denunciats 102 municipis; 53, per pagar la quota anual a l'AMI; 46, per declarar-se “territori català lliure i sobirà”, l'Ajuntament de Vic fins i tot per cedir un local a l'AMI i el de Girona per contractar trens per poder assistir a la manifestació de l'11 de Setembre del 2012. En total, fins a 309 recursos i requeriments. En contrapartida, els jutges han donat la raó als advocats de l'Estat espanyol en 41 ocasions, de les quals 8 eren per sobirania fiscal.