Urbanisme

El MAU d'Almacelles explica la història de l'urbanisme

L'equipament cultural, endegat el 2013, mostra l'evolució de l'arquitectura i l'urbanisme

A més de l'exposició permanent, per a l'octubre prepara un treball sobre les ciutats en la Il·lustració

A la vila d'Almacelles (Segrià), en l'edifici Pitàgores està ubicat el Museu d'Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal (MAU), un equipament cultural situat al carrer Pitàgores, al nord de la vila i al costat mateix de l'escola pública i de la llar d'infants.

El projecte va ser concebut per l'actual consistori i té l'objectiu de mostrar al visitant l'arquitectura i l'urbanisme al llarg del temps i especialment al segle XVIII a la vila d'Almacelles. A tal efecte, sota el patronat de l'Ajuntament, es va crear la fundació de què depèn el museu.

El 18 de maig del 2013 i després de uns anys d'obres de rehabilitació de l'edifici i de l'adequació de la proposta museogràfica, les portes del museu, amb tres persones en plantilla, es van obrir: 245 metres quadrats d'exposició permanent amb sis sales: Àgora, Burg, Plaça Forta, Urbs, Almacelles, Metròpoli.

L'espai, amb panells interactius i audiovisuals, fa un repàs al visitant dels primers assentaments en el neolític fins a l'actualitat. Passant pel món clàssic i les seves ciutats, el món medieval, amb la seva arquitectura romànica i gòtica, el Renaixement i les fortificacions, la ciutat hispanoamericana, el barroc i el neoclassicisme, el fenomen de les noves poblacions, la Il·lustració i la nova vila d'Almacelles, la ciutat industrial, el model dels grans eixamples i la ciutat postindustrial.

Pren protagonisme d'una manera molt especial l'urbanisme reticular, present en totes les ciutats que mostra. En visualitzar les ciutats a vista d'ocell, el museu permet fer una lectura de les ciutats diferent de la que es pot fer a peu de carrer. És una manera pràctica d'interpretar les ciutats i d'entendre, també, fins a quin punt és pràctic un urbanisme que s'ha emprat arreu del món al llarg dels temps.

El museu disposa d'una sala d'actes, destinada a tot tipus d'activitats, tallers, jornades, xerrades i a les exposicions temporals –com la que es prepara a l'octubre sobre l'urbanisme de la il·lustració– siguin de creació pròpia o cedides per particulars o entitats diverses, presidit per un mural de l'artista lleidatana Rosa Siré.

Crida l'atenció l'escultura en ferro i pedra que presideix la plaça de l'entrada al museu: és una obra cedida per l'escultor argentí Miguel Ángel González, que porta l'eloqüent títol Entre tots.

LA XIFRA

245
metres quadrats són els de l'exposició permanent i 6 sales: Àgora, Burg, Plaça Forta, Urbs, Almacelles i Metròpoli.

Amplien la zona d'acollida en la propera exposició

Després del període de vacances, les portes del museu s'han tornat a obrir. La temporada s'enceta amb novetats, entre les quals destaca la de disposar de més metres quadrats en la zona d'acollida –que gairebé duplica la que hi havia– amb la finalitat d'atendre i rebre millor els grups més nombrosos.

Segons els responsables, l'ampliació de l'àrea d'acollida era “una obligació” després de les prop de 10.000 visites que el museu ha tingut en dos anys i mig i la bona acceptació dels grups.

Les visites guiades pel personal del museu es faran en català o castellà. Disposen de resums fets en altres llengües, com anglès i francès, que són gratuïtes però s'han de sol·licitar a l'entrada del museu per veure'n la disponibilitat.

Al museu ja treballen en la programació de tardor i la primera exposició que hi presentaran serà: 50 Anys del Barri de la Verge de l'Olivar, que la inauguraran el 18 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.