Urbanisme

Impuls econòmic per a la casa Puig i Cadafalch d'Argentona

La Generalitat atorga una subvenció de més de 110.000 euros per a la primera fase de rehabilitació de l'immoble

L'Ajuntament podrà iniciar, per tant, el procés de licitació per fer-hi les obres en breu

Donen un impuls econòmic per a la rehabilitació de la casa que l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch va construir a Argentona i que està declarada bé cultural d'interès nacional (BCIN). L'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) ha anunciat la concessió d'una subvenció de 110.666 euros per a la primera fase de les obres de rehabilitació de la casa, de propietat municipal des del 2012. Aquesta aportació forma part d'un programa d'ajuts del Departament de Cultura de la Generalitat que s'adrecen a la rehabilitació i conservació de béns amb valor patrimonial i cultural. Aquesta subvenció arribarà en dues anualitats, la primera aquest mateix 2015 per un valor d'una mica més de 70.000 euros i la resta, el 2016. En aquesta primera fase s'assegurarà el tancament de l'edifici i la seva impermeabilització, tant a la coberta com a les terrasses, per evitar les filtracions i la degradació que ha patit l'immoble durant els darrers anys.

Aquesta primera part de les obres disposa d'un pressupost de sortida de més de 260.000 euros més IVA. Amb l'arribada d'aquesta subvenció, l'Ajuntament d'Argentona iniciarà en breu el procés de licitació per tal que les obres puguin començar al més aviat possible, ja que la previsió era començar-les aquesta mateixa tardor.

Després d'aquesta primera fase, l'Ajuntament ja està immers en la recerca de recursos econòmics per poder afrontar les següents etapes de l'obra. En aquesta segona fase els treballs servirien per rehabilitar les façanes de l'immoble i, si tot va com està previst, podrien començar durant l'any que ve. La intenció del consistori és poder dividir l'obra en dues fases o més, depenent dels recursos econòmics que es tinguin a cada moment. D'aquesta manera, encara podrien quedar una tercera i una quarta etapa de les obres. En la tercera, s'actuaria en els interiors de l'edifici, mentre que la quarta serviria per reformar el jardí i les tanques perimetrals del casal. Segons els càlculs del consistori, l'import total de tota la rehabilitació de la casa Puig i Cadafalch d'Argentona podria pujar a la quantitat d'1,5 milions d'euros. L'Ajuntament és molt conscient del valor d'aquesta casa, que Puig i Cadafalch va construir entre final del segle XIX i principi del segle XX i que va servir de llar estiuenca per a l'arquitecte. Aquest fet, però, no amaga que encara queda un llarg camí per veure'n acabada la rehabilitació completa.

LA XIFRA

260.000
euros
més IVA és l'import aproximat de la primera fase de les obres de la casa de Puig i Cadafalch d'Argentona.

Un edifici amb un llarg periple

Tot i que és un element patrimonial de primer ordre, el cert és que la casa de Puig i Cadafalch d'Argentona ha tingut un avenir força tortuós. A causa del greu estat de conservació que arrossegava, un dels capítols més greus es va viure el 2010 quan, a partir d'un episodi de fortes ventades, en van caure els merlets de rajola i una peça cilíndrica. Durant el Nadal d'aquell mateix any, tècnics de la Generalitat van haver de desmuntar a corre-cuita la pèrgola de l'edific després que en caiguessin unes fustes al carrer. De fet, ja feia temps que entitats locals Natura i el Centre d'Estudis Argentonins havien denunciat el mal estat de l'edifici. El 2013 l'Ajuntament va haver d'intervenir-hi urgentment per impermeabilitzar la casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia