Administracions

Botiga per a batlles

Nombroses novetats per a les ciutats, sobretot en sostenibilitat i tecnologia, a la fira dels serveis urbans de Lleida

Adob ecològic fet amb orina de gos, contenidors intel·ligents o anticonceptius per a coloms

La fira Municipàlia de Lleida, dedicada als serveis i els equipaments, presenta aquest any moltes novetats per a les ciutats, que estan centrades sobretot en solucions mediambientals i en innovacions tecnològiques. Destaquen, també per la seva singularitat, els sistemes d'anticoncepció per controlar les colònies de coloms, l'elaboració d'adob orgànic a partir de l'orina que deixen els gossos en un Pipí-Can de patent catalana, contenidors intel·ligents i maquinària de recollida de brossa més silenciosa i ràpida.

També s'hi presenten innovacions per a problemes sorgits en els darrers anys, com ara el robatori de cablejat i coure en fanals i arquetes de les voreres, productes per esborrar pintades o nous materials i dissenys per als parcs infantils.

Els expositors es mostren optimistes de com ha començat la mostra perquè molts ajuntaments tenen nou equip de govern i projectes diferents; però, això sí, amb els mateixos pocs diners per invertir malgrat certa millora en el sanejament econòmic municipal, segons expliquen els comercials. Alcaldes, regidors i tècnics municipals, per la seva part, lloaven l'aparador que suposa la fira, però ja indicaven que no tindrien recursos per comprar tot el que voldrien.

Un del estands que més expectació registra és el d'ADN Perros, una empresa que promet eradicar els excrements de gossos a la via pública. La solució és fer un cens d'ADN dels gossos del municipi, fet que sensibilitza els propietaris a recollir els excrements, ja que, en cas contrari, saben que els poden identificar i sancionar. L'empresa diu que poden reduir un 80% la presència de femtes de gos als carrers.

També en el cas dels gossos, l'empresa de Sant Joan Despí, Urbandog Nature, presenta la patent del seu Pipí-Can que permet elaborar adob orgànic. L'orina que els gossos deixen en l'espai habilitat es barreja amb restes vegetals que hi ha a sota i així es crea l'adob. Nicolás Jardí, responsable de l'empresa, explica que fa dos anys que presenta aquesta innovació i que deu municipis catalans i un del País Basc ja apliquen aquesta solució.

Pel que fa als coloms, dues empreses comercialitzen un pinso preparat amb un fàrmac que evita que ponguin ous. Aquesta solució evita també el sacrifici dels animals, la mesura més estesa ara.

Un sector a l'alça i força present a Municipàlia és el de la neteja i recollida de residus, i aquest any amb forta presència de vehicles elèctrics. D'entre camions de carrega lateral, vehicles més petits o nous automatismes, destaquen tricicles o motocicletes amb escombradors incorporats. També els contenidors intel·ligents i que s'obren quan l'usuari s'identifica mitjançant carnets, claus o braçalets, així és controla la recollida selectiva i el bon ús del servei de recollida porta a porta de la brossa, per exemple. També s'incorporen sensors als contenidors per alertar si estan plens. Una altra empresa també s'ofereix per a la reparació de tot tipus de contenidors, moltes vegades fets malbé per cops de vehicles o per vandalisme.

Al recinte firal d'aquest any sobresurten dos parcs infantils, els d'una empresa que crea espais temàtics a la carta i que incorpora jocs d'aigua, i una altra societat que comercialitza gronxadors, casetes de fusta i tobogans amb figures de les Tres bessones i de ninots de la il·lustradora Pilarín Bayés.

Altres solucions innovadores per a les ciutats inclouen l'ús de drons, sistemes informàtics avançats per a la gestió del trànsit i la regulació semafòrica o, fins i tot, la proposta d'una empresa lleidatana que ven campanes i rellotges monumentals. Una empresa de Múrcia presenta un sistema de blindatge de les arquetes soterrades i que eviten el robatori de cablejat. El sistema suposa construir amb acer una caixa metàl·lica que no es pot forçar ni obrir sense les eines o claus que només tindrien els tècnics municipals.

LES XIFRES

22.000
visitants professionals
van passar per la passada edició de Municipàlia, xifra que aquest any es vol superar.
315
expositors d'arreu de l'Estat espanyol
participen en aquesta mostra de serveis i equipaments municipals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.