Urbanisme

Desacord al govern de Salt per la trama amb Girona

Els grups que el formen, ERC i IpS, voten a favor i en contra, respectivament, de la creació de la TUC que ha de permetre que Ikea es faci al municipi

CiU i el PSC ho consideren una irresponsabilitat

Al ple d'ahir a a Salt es va visualitzar el primer desacord públic en el govern municipal de Salt, format per ERC, amb cinc regidors, i Independents per Salt (IpS-CUP), que en té tres. El motiu va ser la votació sobre la delimitació de la trama urbana consolidada (TUC) amb Girona i altres municipis de l'àrea urbana, que ha de possibilitar la instal·lació d'establiments comercials de grans dimensions a l'entorn de la capital. La qüestió sobre la TUC era ja des del principi del mandat una de les baules fluixes de l'acord de govern, ja que IpS havia expressat reiteradament dubtes sobre el model econòmic que implica el desenvolupament de grans superfícies comercials. Tot i el vot negatiu d'IpS, la proposta va prosperar gràcies als vots a favor de CiU, el PSC i C's, a més del d'ERC.

Tant el portaveu de CiU, Jaume Torramadé, com la del PSC, Iolanda Pineda, van considerar irresponsable el vot contrari d'IpS pel que suposa de dissensió dins el govern en una qüestió que consideren cabdal per a aquest mandat: que Ikea s'instal·li a Salt.

La delimitació de la TUC és un pas previ necessari –però no suficient– per permetre en el futur la instal·lació de l'empresa sueca a Salt. La TUC és la delimitació de la trama dels municipis de Girona, Vilablareix, Sarrià de Ter i Fornells de la Selva, a més de Salt. Aquesta consolidació no implica una ampliació del sòl comercial als terrenys on Ikea es vol instal·lar i, per tant, caldran accions posteriors perquè es pugui fer, si arriba el cas. El tinent d'alcalde i portaveu d'IpS, Ferran Burch, va justificar el vot negatiu pel manteniment de la posició del grup expressada en votacions anteriors sobre la mateixa qüestió. Per contra, Pineda va dir que no pot “concebre que un govern, i més en minoria, no voti el mateix en un tema tan important”. Torramadé va dir a Burch que estaven fent “el ridícul”, i el va acusar de “voler mantenir la cadira de tinent d'alcalde”.

No va ser aquest l'únic punt conflictiu del ple d'ahir. El ple va debatre també les modificacions a les ordenances fiscals per al 2016. En aquest cas es van aprovar amb els vots dels dos grups de govern i el PSC i Canviem Salt (CS). Pineda va justificar el suport pel fet que considera que s'hi han incorporat diverses demandes dels socialistes fetes els darrers anys, com ara la progressivitat i bonificacions que el seu grup havia reclamat. Va aprofitar la seva intervenció per recordar que l'anterior govern –en mans de CiU– s'havia negat a afegir aquestes demandes “perquè deien que no s'ajustaven a la normativa”.

El portaveu de CiU, al seu torn, va criticar el govern perquè s'ha incrementat un 10% la base cadastral que serveix per calcular l'IBI, i s'ha fet perquè ho ha demanat el govern, i no s'ha informat els saltencs. Va recordar que en els darrers anys tant IpS com el PSC havien reclamat al seu govern que abaixés l'IBI, però que quan n'han tingut ocasió “no ho han fet.”

El govern actual va dir que ara és “inassumible” una rebaixa de l'IBI que hauria suposat una pèrdua de 600.000 euros en ingressos, i que, a més, mantenir-los permet fer les bonificacions previstes a famílies en risc.

D'altra banda, Torramadé va negar que les bonificacions siguin una mostra de progressivitat, i va qualificar d'injusta la bonificació del 60% en l'IBI per a persones titulars de famílies nombroses. En aquest sentit, va dir que suposa una discriminació per a altres persones en situació econòmica delicada. El govern va admetre que es vol anar més enllà, però que per ara han arribat “fins on s'ha pogut”, i que el propòsit és introduir noves bonificacions en exercicis posteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia