Medi ambient

La runa de la Pletera servirà per compactar camins rurals

S'ha ofert la subbase trinxada a diversos municipis empordanesos i al CN Estartit, que fa obres al port, per estalviar així costos

Dues terceres parts dels 130.000 m³ de material ja s'han enretirat

La retirada de la runa de la urbanització de la Pletera de l'Estartit, en la primera línia del mar, va a tota marxa. De fet, es calcula que dues terceres parts dels 130.000 m³ que s'han d'enretirar ja són fora dels espais que ocupaven des de principis dels anys vuitanta amb la missió d'eixugar els aiguamolls i permetre construir un passeig que mai no es va arribar a acabar.

Tot el material de rebuig s'està reciclant al mateix espai. Maquinària de gran tonatge trinxa la runa reciclable i la deixa a punt per ser distribuïda a qui la necessiti. A través del Consorci Alba-Ter es va convocar fa algunes setmanes una reunió a la qual es van convidar alcaldes de pobles pròxims a l'Estartit per informar-los que hi havia la possibilitat de rebre runa tractada i convertida en subbase adequada per reparar camins rurals.

Aquesta oferta ha estat acceptada per Verges, la Tallada d'Empordà, Fontanilles i Bellcaire, que, a banda de Torroella mateix, aprofitaran el material reciclat procedent de la retirada de runes de la Pletera. També en farà ús el Club Nàutic Estartit, que està reformant la dàrsena esportiva.

El projecte Life Pletera ofereix a aquests pobles el transport i el material fins al tram de camí que s'ha de reparar i cadascun dels ajuntaments es responsabilitza de cobrir la despesa de les màquines de compactació i repartiment.

La regidora de Medi Ambient i Urbanisme de Torroella i l'Estartit, Sandra Bartomeus (ERC-Junts), destaca que amb aquest material reciclat s'obté un estalvi de diners que es podran “destinar a altres actuacions”, ja que s'estalvien de portar la runa a l'abocador i haver de pagar la taxa per tona d'abocament. No tot el material que s'enretira es pot reciclar, però sí una bona part. Bartomeus recorda que aquest aprofitament públic de materials permet que “el cost d'abocador sigui mínim”.

El 5 de novembre passat van començar els treballs de retirada i restauració del paratge de la Pletera, una zona arran de mar entre l'Estartit i Pals que podrà conservar la primera línia sense edificar, un cop s'hagin restituït els aiguamolls que es van assecar fa més de trenta anys.

La fase de més envergadura del projecte Life Pletera l'executa l'empresa Tragsa i té un cost d'1.390.996 euros. En la primera part d'aquesta fase s'enretira el passeig, es demoleixen els diferents paviments, el mur del passeig i es desmunta i s'enretira la base d'escullera del vial del passeig. En la segona part es crearan les llacunes i es recuperaran les comunitats de maresma. Es vol crear un sistema amb plena funcionalitat ecològica, amb zones d'inundació permanent, interconnectades en períodes d'avingudes, però desconnectades en períodes secs, rodejades d'una ampla banda d'inundació temporal o efímera, amb vegetació de maresma associada, i un front dunar ben conservat, que ja s'ha començat a restaurar.

LA XIFRA

5
municipis
–Verges, la Tallada, Fontanilles, Torroella i Bellcaire– aprofitaran la runa tractada per compactar camins.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.