Medi ambient

El Maresme, la comarca que recull la brossa més ‘neta'

Ocupa el primer lloc a la demarcació en encert a l'hora de classificar cada fracció al lloc corresponent

Argentona arriba al 51,92% de la recollida selectiva idònia i Pineda de Mar ocupa l'últim lloc, amb un 18,6%

El Maresme ha mantingut en els últims anys una progressió en positiu pel que fa a la recollida selectiva de residus. Pionera al seu moment quan es va iniciar la separació de la brossa, la comarca va aconseguir el 2014 situar-se al capdavant dels altres territoris de la demarcació pel que fa a l'encert de no barrejar les diferents restes, inclosa la més complexa, que són les restes orgàniques. El lema “cada cosa al seu lloc” sembla haver arribat als ciutadans del Maresme, que l'any passat van reciclar correctament un 32,65%, tenint en compte que el percentatge a la resta de la demarcació és del 28,55% i a la resta de Catalunya, del 31,24%. Així, es van recollir adequadament 64,39 quilos per habitant i any de restes orgàniques, 17,79 de paper i cartró, 21,49 de vidre i 11,78 d'envasos. El territori ocupa els primers llocs en cada fracció, a excepció del paper, on baixa fins al penúltim lloc, per davant només del Vallès Oriental. Un cop fet l'enunciat en positiu, però, la resposta concreta de cadascun dels municipis no és la mateixa. En aquest sentit, encapçalant la llista de qui va fer bé els deures hi trobem Argentona (51,92%), Sant Andreu de Llavaneres (51,72%) i Canet (50,82%), que ja reciclen la meitat dels residus que generen i, en canvi, a l'altre costat hi apareixen amb molt de camí per recórrer Pineda de Mar (18,65%), Palafolls (19,05%) i Dosrius (20,61%).

El fet que el Maresme sigui capdavanter a la demarcació també pel que fa a la recollida de la fracció orgànica més l'autocompostatge, amb els 64,39 quilos per habitant i any, està directament vinculat a la iniciativa que els municipis de la Mancomunitat per a la Gestió de Residus Urbans de l'Alt Maresme comencessin a aplicar la recollida domiciliària de l'orgànica, presa el 2014. Tots excepte Santa Susanna, que va anunciar que començava a principis d'aquest mes.

En les últimes dades facilitades pel Departament de Territori i Sostenibilitat, el Maresme se situa en el segon lloc, darrere del Garraf, pel que fa a la generació de residus, amb un total d'1,4 quilos per habitant i dia o, el que és el mateix, 536,57 quilos per habitant i any. El fet que aquestes xifres superin la generació mitjana del país –485,56 quilos per habitant i any– dóna encara més mèrit a la conscienciació i a la col·laboració que hi ha a la comarca.

Més selectiva bruta

Pel que fa a l'àmbit més genèric de la recollida selectiva bruta, que inclou la fracció resta i no considera l'índex d'impropis, la comarca ocupa un meritori segon lloc, en aquest cas després del Baix Llobregat. Així, dels 536,57 quilos recollits el 2014, un 41,41% es va fer de manera selectiva. El 2014 la recollida selectiva bruta de residus municipals a les comarques barcelonines va ser de 792.660,71 tones, cosa que representa un augment del 0,66% respecte al 2013.

LES XIFRES

32,65
per cent de la brossa
que es va recollir al Maresme va ser reciclada correctament
536,57
quilos
per habitant i any són els residus que es van recollir a la comarca el 2014
41,41
per cent de la brossa
recollida al Maresme l'any passat es va fer de manera reciclada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.